Lansarea rachetei SpaceX Starship a fost amânată din cauza unei defecţiuni

Scris de | 20 aprilie, 2023
Lansarea rachetei SpaceX Starship a fost amânată din cauza unei defecţiuni

Mult aşteptatul zbor de test al rachetei SpaceX Starship a fost amânat la începutul săptămânii, anunţul venind cu doar 15 minute înainte de decolare pe 18 aprilie.

Lansarea ar fi fost programată pentru azi, 20 aprilie, dacă totul merge bine. Echipa SpaceX a citat o „problemă de presurizare la valve” şi a discutat despre o amânare mai lungă. Pregătirile pentru lansare se fac sub forma unei repetiţii generale, iar racheta a fost deja încărcată cu combustibil. Starship este pivotal pentru planurile umanităţii de a ajunge pe Lună din nou şi apoi pe Marte.

Avem de-a face cu un vehicul cosmic reutilizabil, capabil să aterizeze vertical. Poate duce astronauţi şi încărcături în orbita Pământului, dar şi pe Lună, Marte şi pe ale corpuri cereşti. Vehiculul include o rachetă Starship, propulsată de Super Heavy, care include 33 de motoare. Zborul de test care are loc azi implică parcurgerea unei orbite complete în jurul Pământului, apoi intrarea în atmosferă şi aducerea propulsorului Super Heavy pe Terra.

Starship are 120 metri înălţime şi la mai puţin de 3 minute după lansare segmentul Super Heavy se va desprinde de Starship, iar Super Heavy mai zboară 6 minute şi ajunge în Golful Mexic. Starship va urca în orbită, apoi revine în Ocean, în zona insulelor Hawaii. Teste orbitale s-au mai făcut în 2020 şi 2021.

Sursa: The Verge