Lovitura de graţie pentru crypto? Casa Albă propune o taxă de 30% pentru electricitatea folosită pentru minat

Scris de | 4 mai, 2023
Lovitura de graţie pentru crypto? Casa Albă propune o taxă de 30% pentru electricitatea folosită pentru minat

De parcă criptomonedele nu aveau deja un an prost, Casa Albă a propus o nouă taxă extra. E vorba despre o taxă de 30% pe curentul folosit pentru minat criptomonede.

Administraţia Biden vrea să impună o taxă de 30% pe electricitatea folosită de operaţiunile de minat criptomonede. A inclus asta în propunerea sa pentru bugetul fiscal din 2024. Într-o postare pe blogul Casei Albe, administraţia a prezentat taxa Digital Asset Mining Energy sau DAME. Casa Albă vrea să taxeze firme de minat cripto, pentru că ele nu plătesc costul complet „impus altora”, care include şi poluarea mediului şi preţuri mai mari la energie.

Autorităţile continuă, insistând că poluarea generată afectează disproporţionat cartierele cu oameni cu venituri reduse şi comunităţile de culoare. Operaţiunile de genul pot şi să crească preţurile la curent pentru toţi oamenii din jur şi să provoace picaje de curent. Minatul de crypto foloseşte o cantitate foarte mare de curent. Spre exemplu cei mai mari 34 de mineri de Bitcoin din SUA consumă la fel de mult curent ca şi 3 milioane de locuinţe din ţară.

Majoritatea minatului Bitcoin s-a făcut în China până în 2021 când a fost interzis, făcând din SUA noul lider. Guvernatorul din New York, Katchy Hochul a semnat legislaţie care resctrioneaza minatul crypto în stat anul trecut. Criticii consideră că Guvernul a făcut propunerea pentru a face rău industriei, iar Forbes sugerează că DAME nu e cea mai bună soluţie pentru problemă.

Sunt sugestii pentru taxarea emisiilor de gaz de seră mai degrabă. Se discuta şi despre o taxare progresivă: 10% primul an, 20% anul 2, 30% anul 3.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget