Spotify a descoperit ascultători falși pentru melodii false. Platforma începe să ia măsuri împotriva pieselor generate de AI

Scris de | 10 mai, 2023
Spotify a descoperit ascultători falși pentru melodii false. Platforma începe să ia măsuri împotriva pieselor generate de AI

Spotify a luat recent decizia de a elimina din librăria sa digitală zeci de mii de piese generate de AI, o hotărâre radicală care, surprinzător însă, nu a fost făcută din motivele la care te-ai gândi inițial. Problema nu e reprezentată de piese, care au fost realizat cu un software de inteligență artificială, ci de ascultători, care s-au dovedit a fi, la rândul lor, generați tot de un software. Ascultătorii falși sunt astfel cea mai nouă problemă generată de evoluția rapidă și mai ales de popularizarea inteligenței artificiale în acest an.

Conform celor de la Financial Times, Spotify a oprit pentru o perioadă limitată posibilitatea de a încărca noi piese în serviciu pentru startup-ul de muzică Boomy, care realizează astfel de piese cu ajutorul inteligenței artificiale. Mii de piese ale Boomy au fost eliminate din cauza suspiciunilor că ar aduna ascultători falși.

Boomy a împlinit doi ani de când este un jucător în zona industriei muzicale cu inteligență artificială, oferind utilizatorilor săi posibilitatea de a genera o piesă în funcție de ”vibe-uri”. Asta înseamnă că poți combina spre exemplu diferite genuri, să setezi anumite opțiuni precum tempoul, densitatea basului, a tobelor și multe, multe altele, pentru a crea piese noi, pe care să le încarci apoi pe platformele de streaming și să și obții bani dacă acestea sunt ascultate.

Evident, unii oameni au profitat de acest sistem, creând melodii cu Boomy și generând apoi trafic fals pe aplicațiile de streaming, astfel încât să obțină apoi bani de pe urma acestora. Nivelul neobișnuit de mare de ascultători al unor piese create cu Boomy a fost semnalat de Universal Music Group, una dintre cele mai mari case de producție la nivel global, care recent a și cerut serviciilor de streaming să combată conținutul creat cu AI. Spotify a eliminat aproximativ 7% din piesele celor de la Boomy, care se laudă pe site-ul oficial că utilizatorii lor au creat peste 14,5 milioane de cântece, aproape 14% din toată muzica înregistrată vreodată.

Un comunicat oficial al celor de la Spotify remis Gizmodo informează că ”streaming-ul artificial este o problemă de mult timp, la nivelul întregii industrii, pe care Spotify încearcă să o oprească în serviciul nostru. Când identificăm sau suntem alertați de anumite cazuri de potențială manipulare a streaming-ului, luăm acțiuni care pot include eliminarea numerelor de streaming și reținerea comisionului. Asta ne permite să oferim aceste lucruri doar artiștilor onești, care muncesc pentru cifrele lor”.

Boomy a revenit pe Spotify, oferind un comunicat oficial pe canalul său de Discord. În acesta menționează că este ”categoric împotriva oricărui tip de manipulare sau streaming artificial”. Inteligența artificială cauzează probleme serioase industriei muzicale, de la piese care folosesc vocile artiștilor fără voia lor, până la această ultimă problemă, a ascultătorilor falși care ascultă melodii generate de AI. Iar controversele par să fie departe de a se încheia.

Etichete: , , , , ,