SpaceX îşi face staţie spaţială comercială în 2025

Scris de | 12 mai, 2023
SpaceX îşi face staţie spaţială comercială în 2025

După experimentul mai mult sau mai puţin eşuat cu zborul de test Starship, SpaceX are planuri mult mai consistente. Vrea să creeze o staţie spaţială comercială şi are deja şi un partener, compania Vast. Vor concura cu Blue Origin şi alţi rivali mari.

Vast colaborează cu cei de la SpaceX pentru a lansa staţia spaţială Haven-1 în august 2025. O rachetă Falcon 9 va transporta platforma în orbită joasă a Pământului, în vreme ce o misiune de după, Vast-1 va folosi capsula Crew Dragon pentru a duce 4 oameni pe Haven-1 pentru până la 30 de zile. Vast recrutează deja echipaj care să participe la misiunea sa ştiinţifică sau la cea filantropică.

Înainte să ne gândim la un proiect la scara Staţiei Spaţiale Internaţionale, trebuie să aflaţi că Haven-1 este relativ mic. Nu e cu mult mai mare decât capsula SpaceX şi e gandit pentru experimente ştiinţifice şi producţie orbitală, plus un echipaj de 4 persoane. Vast vrea să facă din Haven-1 doar începutul şi apoi să îi mai ataşeze module. Vrea de asemenea să simuleze gravitaţia Lunii prin rotire.

Între timp Jeff Bezos şi al său Blue Origin vor avea staţia Orbital Reef gata în a doua jumătate a deceniului. Voyager, Lockheed Martin şi Nanoracks au şi ele proiecte similare pentru un vehicul spaţial cunoscut ca Starlab. Axiom are cea mai bună şansă de a întrece Vast, cu o lansare în 2025.

Costurile sunt uriaşe totuşi.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget