Pulsar Fusion construieşte o rachetă pe bază de fuziune nucleară, pentru explorare spaţială

Scris de | 20 iulie, 2023
Pulsar Fusion construieşte o rachetă pe bază de fuziune nucleară, pentru explorare spaţială

În general scriem despre SpaceX şi Blue Origin ca exploratori spaţiali, dar se întâmplă lucruri şi în Marea Britanie. Nu e vorba despre Virgin Galactic, ci despre Pulsar Fusion, din Bletchley. Aceştia au început construcţia „celei mai mari rachete cu fuziune nucleară construită vreodată”.

Camera de fuziune are 8 metri lungime şi este asamblată în Bletchley. Va fi pornită în 2027 şi va deveni temporar cel mai fierbinte loc din sistemul solar, atât de fierbinte că vor fi evacuate gaze cu viteze de peste 700.000 de kilometri pe oră. Cercetătorii de la Pulsar Fusion speră să ajungă la câteva sute de milioane de grade atunci când pulsul final de plasmă este tras în camera de fuziune.

Acel loc va deveni mai fierbine decât Soarele. Problema este cu modul în care plasma ultra fierbinte este reţinută şi păstrată într-un câmp electromagnetic. Plasma se poartă ca… un sistem meteo, fiind foarte greu de prezis. Oamenii de ştiinţă au avut de altfel probleme cu controlul plasmei, care se încălzeşte la temperaturi gigantice şi apoi reacţia se opreşte brusc.

Impredictibilitatea e atribuită magneto-hidro dinamicii şi giro kineticii, statutului schimbător al plasmei. Oamenii de ştiinţă pot ajunge la temperaturi de fuziune, ce e drept, dar mai degrabă în laborator. Tehnologia are potenţialul de a înjumătăţi durata misiunii spre Marte, dar şi a reduce timpul de zbor spre Saturn de la 8 ani la 2.

Etichete: , , , ,

Sursa: Militaryaerospace