AMD a lansat primul procesor de laptop cu 3D V-Cache

Scris de | 28 iulie, 2023
AMD a lansat primul procesor de laptop cu 3D V-Cache

AMD trece într-un nou segment de business, odată cu lansarea primului său procesor de laptop cu V-Cache 3D. Un prim laptop cu acest chipset va sosi luna viitoare. Ce aduce noua tehnologie aflaţi mai jos.

3D V-Cache le permite celor de la AMD să facă stacking, să suprapună mai mult cache pe CPU. Tehnologia a sosit pe procesoarele desktop în 2022, iar în curând o veţi găsi şi pe laptopuri. Această abordare le permite celor de la AMD să „înghesuie” încă 64 MB de cache L3 pe Ryzen 9 7945X3D, ajungând la un total de 144 MB. Astfel dispare riscul unui „cache miss”.

Dacă sistemul nu poate găsi informaţia căutată în cache, atunci trebuie să apeleze la memoria de sistem. Asta ar putea avea ca rezultat o durată a proceselor de 10 ori mai mare, conform AMD. Compania afirma că abordarea sa 3D V-Cache poate creşte inclusiv frame rate-urile din jocuri. Abordarea verticală în locul celei 2D cu extra cache pe CPU permite creşterea cache-ului fără a face cipul mai lung sau lat.

Stacking-ul se practică şi în domeniul bateriilor de maşini electrice şi al plăcilor de bază şi procesoarelor pentru smartphone-uri. AMD se laudă că acesta este cel mai rapid procesor mobil de gaming de pe planetă, care e cu 15% mai rapid decât Ryzen 9 7945HX. Are 16 nuclee, 32 de fire de execuţie, până la 5.4 GHz cu Boost şi TDP de 55W+. Foloseşte arhitectura Zen 4.

Pe 22 august apare primul laptop cu un astfel de CPU.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget