Cel mai vechi torrent încă activ va sărbători 20 de ani în curând!

Scris de | 25 septembrie, 2023
Cel mai vechi torrent încă activ va sărbători 20 de ani în curând!

Acum două decenii internetul arăta complet diferit de cum îl știm astăzi. Era anul 2003, majoritatea conexiunilor se realizau prin dial-up, vitezele erau limitate la câțiva KB/s și conceptul de torrent era încă la început. Tot pe atunci, un grup de prieteni din Noua Zeelandă au pus mână de la mână și au strâns cele necesare pentru a filma un scrutmetraj intitulat The Fanimatrix: Run Program. Derulăm caseta până în 2023, iar torrent-ul care conține filmul de 16 minute este cel mai vechi fișier de acest tip rămas în picioare, trecând de venerabila vârstă de 20 de ani cu seed-eri încă activi.

La fel ca și acele vremuri, povestea torrent-ului este destul de simplă. După ce și-au văzut creația gata, tinerii neozeelandezi au început să exploreze moduri prin care să o distribuie cu întreaga lume. Și cum în 2003 nu existau YouTube și Facebook, opțiunile au fost destul de limitate. Dar nevoia te învață, așa că nu a durat mult până când IT-istul grupului a găsit alternativa: BitTorrent.

Părea o soluție promițătoare pentru că scala mult mai bine, astfel cu cât fișierul devenea mai popular, cu atât creștea și lățimea de bandă pe care o avea la dispoziție. Am găsit soluția perfectă.

Sebastian Kai Frost, pentru TorrentFreak.com

Creat pe data de 28 Septembrie 2003, fișierul .torrent este încă activ și acum, având peste 100 de seed-eri. Cât despre echipa din spatele proiectului The Fanimatrix: Run Program, se pare că unii dintre ei au cariere de succes în industria cinematografică, în timp ce alții s-au concentrat pe domenii diferite. Dar un lucru este sigur: acest torrent va fi ținut în viață de creatorul său până când acestuia îi va fi imposibil fizic să mai facă asta. Dacă sunteți curioși să vedeți scurtmetrajul, ori chiar să descărcați torrent-ul cu pricina și să contribuiți la întreținerea unei piese din istoria internetului, puteți accesa pagina oficială a proiectului: Thefanimatrix.net

Etichete: