Uniunea Europeană nu se oprește doar la USB-C: „Apple trebuie să deschidă porțile competiției”

Scris de | 29 septembrie, 2023
Uniunea Europeană nu se oprește doar la USB-C: „Apple trebuie să deschidă porțile competiției”

Seria iPhone 15 a introdus pentru prima oară portul USB-C pe telefoanele companiei din Cupertino, „vinovatul” principal pentru această schimbare fiind Uniunea Europeană, care cere ca smartphone-urile și alte gadget-uri să folosească un port de încărcare comun, începând cu anul viitor. Și se pare că UE nu se mulțumește doar cu atât, pentru că ar putea forța curând Apple să permită apariția magazinelor de aplicații third-party pe iPhone, grație Actului Piețelor Digitale (DMA).

DMA include legislație antitrust care țintește specific către companiile de tehnologie. Conform acestor legi, Apple trebuie să facă schimbări sistemului său de operare, magazinului de aplicații, dar și browser-ului Safari pentru a îmbunătăți interoperabilitatea cu aceleași platforme din alte ecosisteme. Ba mai mult, legislația specifică că aceste modificări trebuie făcute până pe 5 martie 2024, astfel că Apple mai are doar jumătate de an pentru a se supune.

Thierry Breton, aflat în poziția de industry chief în Uniunea Europeană, a făcut anumite remarci după o întâlnire cu Tim Cook care a avut loc la Bruxelles în această săptămână. Conform Reuters, Breton a spus că, după schimbarea portului Lightning cu USB-C, Apple trebuie acum să deschidă porțile către competitorii săi în alte aspecte, precum App Store-ul. „Următorul lucru pentru Apple și alte companii Big Tech, conform DMA, este să deschidă porțile competiției. Fie că vorbim de portofel electronic, browsere sau magazine de aplicații, consumatorii care folosesc un iPhone are trebui să beneficieze de servicii competitive din partea mai multor furnizori”a declarat Breton.

Răspunsul celor de la Apple este că deschiderea iPhone-ului într-o astfel de măsură ar compromite semnificativ securitatea sa și datele private ale utilizatorilor. Breton nu este de acord însă, spunând că „reglementările Uniunii Europene susțin inovația, fără a compromite securitatea sau datele utilizatorilor”. Așteptările sunt ca Apple să încerce totuși să limiteze felul în care va permite magazinelor de aplicații third-party să apară pe iPhone-uri, deși compania ar putea fi forțată să deschidă inclusiv iMessage către alte platforme de mesagerie.

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: After USB-C win, EU tells Tim Cook that Apple must ‘open up its gates to competitors’