Adio, Filelist! Când se închide cel mai mare site de torrente din România

Scris de | 16 octombrie, 2023
Adio, Filelist! Când se închide cel mai mare site de torrente din România

Filelist, cel mai mare tracker de torrente din România, pe care era distribuit conținut piratat de peste 16 ani, se închide. Fondatorul site-ului a făcut anunțul prin intermediul paginii principale, unde a publicat un mesaj lung în care anunță finalul acestui „proiect”. „EboLLa” așa cum este cunoscut în mediul online spune că are alte priorități personale și că nu mai dispune de timpul necesar pentru a ține acest proiect în viață.

Utilizatorii Filelist mai au la dispoziție câteva luni să folosească site-ul

Închiderea Filelist nu va fi una imediată, anunță „SysOp”-ul. Din banii strânși până în prezent din donațiile utilizatorilor, site-ul mai poate rămâne online pentru încă 2-3 luni. Probabil că acele costuri acoperă costurile de hosting și banda consumată de site. Estimările lui EboLLa sunt că prin ianuarie 2024, site-ul va fi offline. Cu această ocazie, donațiile au fost permanent închise, deci cei care ar fi dorit să doneze în continuare pentru a menține site-ul cât mai mult online, nu vor mai putea face asta.

Fiind cel mai mare și cel mai vechi site de piraterie din România care a supraviețuit chiar și unui sechestru pe domeniul original din partea Poliției Române, cu siguranță mulți dintre utilizatori vor căuta o alternativă. Deși publicul din România a început să plătească din ce în ce mai mult pentru conținut în ultimii ani, mai ales de când multe dintre serviciile de streaming au ajuns pe căi oficiale și în România, iar jocurile video sunt dependente de servicii online pentru a funcționa, în continuare pirateria la nivel național este la un nivel ridicat.

Iată mesajul integral publicat de fondator, pe prima pagină a site-ului

Dragilor,

Îmi pare rău că trebuie să vă adresez acest anunț, însă aici se încheie activitatea trackerului nostru. Este important să înțelegeți și să acceptați această decizie. Deși a fost una dificilă, a fost luată în urma unor evaluări atente și din motive bine întemeiate.

Din nefericire nu mai dispun de timpul necesar pentru a mă ocupa de site. Un asemenea site necesită o implicare destul de mare și prioritățile mele din viața de zi cu zi s-au schimbat în ultimii ani. Timpul este cea mai prețioasă resursă pentru noi toți iar eu am investit suficient timp aici.

Am vrut să las site-ul altcuiva, care să se ocupe de comunitate în continuare dar din păcate nu am cui să-l las. ToXiC, cel care urma să îmi ia locul nu mai este printre noi.

Responsabilitatea este mare, avem un număr imens de useri care au și date sensibile ce nu pot fi lăsate pe mâinile oricui. Se pot face abuzuri mari și cine are puterea absolută poate decide orice cu privire la tot ce ține de comunitate, deci evident este nevoie de un om de încredere, capabil dar care să aibă și cunoștințe tehnice foarte avansate pentru a asigura securitatea userilor și buna funcționare a site-ului.

Destul de greu de găsit un asemenea om care să fie integrat aici și să împărtășească aceleași valori și să aibă aceeași dedicare de care v-ați bucurat în ultimii 16 ani.

Am decis că cel mai OK este să închid site-ul decât să risc cu asa ceva.

Îmi pare sincer rău, am investit și eu foarte multă muncă aici și mereu am avut comunitatea în suflet.

În calitate de SysOp vă mulțumesc pentru implicarea voastră activă în comunitatea noastră. Am apreciat profund contribuțiile valoroase, pasiunea pe care ați adus-o și efortul depus. FileList nu ar fi ce este astăzi fără implicarea voastră, a tuturor!

Ce se întâmplă de acum înainte?

Din momentul acesta donațiile sunt închise iar suma pe care o deținem acoperă cheltuielile pentru încă 2-3 luni de zile.

În acest timp vă puteți încă bucura de site, puteți descărca ce aveți nevoie de aici și puteți să vă postați mesajul de rămas bun în topic.

După ~3 luni, undeva prin ianuarie 2024, site-ul se va închide definitiv.

Cu dragoste și prețuire,

EboLLa

UPDATE: În urma reacțiilor publicului, a apărut o nouă declarație

Cateva lamuriri cred ca sunt necesare…

1. O buna parte dintre voi ati sugerat sa introducem o subscriptie de cativa euro ca si cum asta ar rezolva ceva…

Nu a fost niciodata vorba despre bani. TOT staff-ul face si a facut munca voluntara. Nimeni nu castiga bani, a fost si este un hobby pentru toata lumea. Asta e scopul unui site ca FileList, sa fie gratis, lumea doneaza cat si cand vrea. Comunitatea a tinut site-ul in viata in tot acest timp. De ala nu ati vazut reclame, nu ati fost bombardati cu mesaje despre donatii, etc. Donatille acopereau necesarul si a fost totul OK in tot acest timp.

2. Haideti sa lasam teoriile conspiratiei la o parte. Nu totul este o conspiratie…

De prin 2020 am tot incercat sa las site-ul cuiva… Am incercat de 2 ori deja. Lucrurile astea dureaza, increderea se castiga greu, nu cunosti un om in 1-2 luni in asa fel incat sa pot lasa site-ul oricui se ofera acum.

Doar idea ca vine cineva care incepe sa gandeasca site-ul asta ca pe o afacere si sa incapa sa faca bani cu el si e suficient. Nu vreau sa isi bata joc nimeni de ceea ce a insemnat si inseamna FileList.

3. Legat de alternative pentru ca lumea a tot intrebat. Daca o sa gasim vreo alternativa buna, promit ca va anunt aici. Nu va faceti conturi pe toate balarile de site-uri. Nu peste tot este cum a fost pe FileList, nu fiti naivi. Aveti grija unde va inregistrati. Aveti rabdare ca timp este… nu va grabiti.

4. Legat de baza de date… se va sterge la final de tot, complet. Toti userii beneficiaza de securitate si de anonimitate. Deci pentru toti cei care cer baza de date, este mai mult decat evident ca nu o vom da niciodata la nimeni.

Noul mesaj sugerează că decizia nu este 100% finală, în cazul în care se găsește o altă soluție pentru a păstra site-ul în viață. Pe de altă parte, SysOp-ul Filelist anunță că atunci când site-ul se va închide, și baza de date va fi ștearsă și nu va fi transferată altcuiva.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , ,

Sursa: G4Media