„Salvarea” procesoarelor Huawei ar putea veni din Japonia

Canon poate produce cipuri pe 5nm fără tehnologie americană

Scris de | 17 octombrie, 2023
„Salvarea” procesoarelor Huawei ar putea veni din Japonia

Huawei pare că începe să facă mișcări în zona de producție de procesoare, după mai bine de trei ani de restricții asupra tehnologiilor de producție din partea SUA. În lipsa accesului la litografie EUV, posibilă doar folosind tehnologii americane, Huawei ar putea să se reorienteze către tehnologii japoneze, Canon anunțând că va avea în curând capabilitatea de a produce procesoare pe 2nm folosind un proces de fabricație numit NIL (Nanoimprint Litography), care nu folosește lumină UV și nici echipamentele optice produse de ASML în Olanda.

Tehnologia NIL nu folosește lumină UV pentru imprimarea circuitelor, ci ștanțează materialul cu mare precizie

Tehnologia NIL nu este tocmai nouă și funcționează pe baza unui proces ceva mai simplu, dar mai predispus erorilor. În locul expunerii suprafețelor de siliciu la lumină UV la anumite frecvențe și lungimi de undă pentru imprimarea tranzistorilor, tehnologia NIL practic „ștanțează” suprafața cu forma circuitelor dorite, fie ele 3D sau 2D, sau chiar ambele în același timp.

Canon a prezentat noul său echipament de producție numit FPA-1200NZ2C, care are în prezent capabilitatea de a produce cipuri pe 5nm folosind o lățime liniară de 14nm. Compania se așteaptă ca în curând să reducă acest proces la 10nm lățime liniară, care ar permite producția de cipuri pe 2nm. Un avantaj al NIL față de EUV ar fi reducerea costurilor de producție prin reducerea consumului de energie electrică, întrucât nu este necesară generarea de lumină UV puternică în procedeul de imprimare.

„Spre deosebire de echipamentele convenționale de fotolitografie, care transferă un model de circuit proiectându-l pe rezistența depusă pe substrat, noul produs face acest lucru presând o mască imprimată cu modelul de circuit pe rezistența de pe substrat, ca o ștampilă. Deoarece procesul de transfer al modelului de circuit nu trece printr-un mecanism optic, modelele de circuit fine de pe mască pot fi reproduse cu fidelitate pe substrat. Astfel, modele de circuit complexe, bidimensionale sau tridimensionale, pot fi formate într-o singură amprentare.”, au declarat reprezentanții Canon.

Întrucât această tehnologie nu folosește componente de origine americană, Huawei și alte companii din China, care sunt de câțiva ani sub restricții, ar putea adopta tehnologia Canon (cel mai probabil prin intermediul fabricii chineze SMIC), dar asta doar dacă producătorul japonez va fi dispus să o vândă sau să o licențieze. Mai mult, faptul că producția de procesoare pe 5nm este posibilă în laborator nu înseamnă că există un proces de fabricație deja pus la punct și gata de producție în masă. Stabilirea procedurilor și construcția fabricilor durează, în general, mai mulți ani.

Având în vedere că în pactul pentru dezvoltarea tehnologiei NIL sunt și companii precum SK Hynix și Toshiba, este posibil ca primele cipuri pe litografie de 5nm și 2nm care vor ieși de pe astfel de linii de producție vor fi cipuri de memorie, nu procesoare pentru dispozitive mobile.

Etichete: , ,

Sursa: Canon