Unele unități Pixel 8 și 8 Pro, livrate cu bootloader deblocat, nesecurizat

Scris de | 23 octombrie, 2023
Unele unități Pixel 8 și 8 Pro, livrate cu bootloader deblocat, nesecurizat

În ciuda faptului că Google este creatorul sistemului de operare Android, compania uneori face gafe grave pe partea software, chiar pe dispozitivele sale. De exemplu, mai mulți clienți care au primit comenzile de Pixel 8 și 8 Pro recent, se plâng despre faptul că telefoanele lor noi au venit cu bootloader deblocat, ceea ce face aceste dispozitive vulnerabile la atacuri din partea hacker-ilor. Google promite însă că va înlocui dispozitivele afectate.

Rareori se întâmplă ca telefoane noi să fie livrate fără securitate la nivel de bootloader

Nu este clar cum și de ce unele modele Pixel 8 sunt livrate complet deblocate, însă utilizatorii au depistat faptul că bootloader-ul este deblocat aproape imediat, întrucât la pornire, telefoanele avertizează că dispozitivul „nu este sigur”. Prin deblocarea bootloader-ului, anumite măsuri de siguranță sunt dezactivate, iar anumite aplicații care pot oferi acces la date sensibile, precum contul bancar, chiar pot refuza să funcționeze.

„Bootloader-ul este deblocat și integritatea software-ului nu poate fi garantată. Orice date stocate pe dispozitiv pot fi accesibile atacatorilor. Nu stocați date sensibile pe dispozitiv.”, este mesajul care întâmpină utilizatorii de Pixel 8 afectați.

Cei care au intrat în contact cu Google au reușit să confirme faptul că este o eroare și că vor primi telefoane de schimb dacă le vor returna pe cele afectate. Astfel, utilizatorii nu au nimic de pierdut, însă este recomandat să nu își țină datele personale sensibile pe aceste dispozitive.

Utilizatorii de Android în 2023 preferă telefoane sigure din fabrică și nu mai „experimentează” la fel de mult cu personalizarea experienței

Dacă în trecut un dispozitiv blocat era chiar de preferat, întrucât exista o comunitate mult mai activă care dorea să experimenteze cu diverse ROM-uri „custom” de Android, acum, telefoanele sunt dispozitive mult mai importante, care conțin cam toate datele personale ale unui utilizator. Nu prea vrei să riști stocarea lor pe un dispozitiv neprotejat.

Momentan, telefoanele Pixel 8 ajung în mâinile utilizatorilor, însă nu toate funcțiile promise la evenimentul de lansare sunt disponibile. Funcții precum îmbunătățirea calității video prin procesare în cloud, îmbunătățirea clipurilor filmate noaptea sau zoom-ul „artificial” în fotografii prin intermediul AI-ului generativ vor veni mai târziu, prin intermediul actualizărilor software.

Etichete: , , ,

Sursa: via Reddit