Google anunță Pixel 8 și Pixel 8 Pro, primele telefoane din piață cu 7 ani de actualizări

Scris de | 4 octombrie, 2023
Google anunță Pixel 8 și Pixel 8 Pro, primele telefoane din piață cu 7 ani de actualizări

Google a anunțat oficial noile Pixel 8 și Pixel 8 Pro, noile sale smartphone-uri high-end, echipate cu un nou procesor, Tensor G3. Pentru anul acesta, Google a decis să rotunjească mai mult design-ul telefoanelor, însă vorbim despre un aspect familiar, practic o evoluție a modelelor Pixel 6 și Pixel 7 din anii precedenți. Cel mai mare upgrade vine însă pe partea de suport software, noile telefoane urmând să primească 7 ani de actualizări de software și securitate, depășind toate celelalte companii mari din piață.

Procesorul Google Tensor G3 este din nou fabricat de Samsung și beneficiază de o configurație foarte ciudată, la prima vedere. Vorbim despre un procesor cu 9 nuclee, într-o configurație 1+4+4. Nucleul principal, de performanță înaltă, este Cortex-X3, cel care se regăsește și în Snapdragon 8 Gen 2, care se bazează pe nucleele Cortex-A715, patru la număr, pentru a prelua sarcinile avansate în timpul rulării de aplicații complexe. Funcțiile de bază, care nu necesită performanță înaltă sunt preluate de patru nuclee Cortex-A510.

Pixel 8 Pro primește o nouă cameră ultra-wide și un senzor de temperatură

Modelul Pixel 8 Pro, flaghsip-ul seriei, vine într-o configurație cu 12 GB memorie RAM și cu un ecran de OLED de 6,7”. Acesta afișează rezoluție QHD+ la 120 Hz și este de tip LTPO, deci poate varia frecvența dinamic, în funcție de conținutul afișat. Cu 2.400 nits de luminozitate, acesta este unul dintre cele mai performante ecrane de pe piață, fiind mai bine „dotat” și decât cel de pe Galaxy S23 Ultra, cel puțin pe hârtie. Ecranul este protejat de sticlă Gorilla Glass Victus 2, iar întregul telefon este rezistent la apă și praf la standardul IP68. Bateria de 5.050 mAh se încarcă al 30W pe fir și la 23W wireless.

Telefonul a primit un singur upgrade important la nivelul camerelor față de modelul Pro de anul trecut. Pe lângă camera principală de 50 megapixeli cu stabilizare optică și cea cu zoom 5X periscopic de 48 megapixeli, acum avem și un ultrawide de 48 megapixeli cu focalizare. Camera de pe modelul Pro include și un senzor Melexis MLX90632 pentru măsurarea temperaturii obiectelor din jur, o funcție care va rămâne exclusivă acestui model. Telefonul încă nu este aprobat pentru a monitoriza temperatura corpului uman, dar Google lucrează la obținerea licențelor necesare. De asemenea, la nivel software, Pixel 8 Pro primește un mod nou de fotografiere numit Pro Mode, care oferă control manual în fotografiere.

Pixel 8 „standard” este un upgrade minor

Modelul Pixel 8 „standard” primește de asemenea procesorul G3, dar și un ecran de 6,2” Full HD+ cu luminozitate de până la 2.000 nits. Refresh rate-ul a urcat la 120 Hz de la 90 pe modelele anterioare, însă nu este dinamic, ci poate doar să scadă de la 120 la 60, la nevoie. Pe varianta mai mică, Google folosește sticlă Gorilla Glass Victus din prima generație. Bateria de 4.575mAh se încarcă al 27W pe fir și 18W wireless, iar carcasa telefonului este, de asemenea, rezistentă la apă și praf.

Și acest model primește o nouă cameră ultrawide, însă dintr-o categorie inferioară. Vorbim despre un senzor de 12 megapixeli cu autofocus și capabilități macro. Camera principală de 50 megapixeli rămâne neschimbată. Ambele telefoane vin echipate și cu o cameră frontală de 10.5 megapixeli.

Suportul software, adevărata vedetă a acestei lansări

Acestea sunt primele telefoane livrate cu noul Android 14, iar suportul software pentru ele va fi valabil pentru un număr record de ani. După ce Google, creatorul Android, a rămas în urmă, oferind doar trei ani de actualizări de sistem și cinci de securitate, compania promite acum că Pixel 8 vor fi primele telefoane care vor primi șapte ani de actualizări și de sistem și de securitate. Anterior, Apple conducea industria, cu cinci ani de actualizări, în timp ce Samsung și alte companii promit acum câte patru ani.

Pixel 8 Pro în varianta de bază pornește de la 1.099 euro, în timp ce Pixel 8 pornește de la 799 euro. Telefoanele par să fie puțin mai scumpe decât anul trecut. Pentru a face creșterea de preț mai ușor de suportat, Google oferă și cadou o pereche de Pixel Buds Pro alături de Pixel 8 și un ceas Pixel Watch 2 alături de modelul Pro.

Etichete: , , , ,

Sursa: GSM Arena