Nu mai ai de ce să instalezi WinRar: Windows 11 primește suport nativ pentru arhive .rar și .7z

Scris de | 1 noiembrie, 2023
Nu mai ai de ce să instalezi WinRar: Windows 11 primește suport nativ pentru arhive .rar și .7z

Microsoft pare că a declarat război aplicațiilor terțe de arhivare de fișiere precum WinRar, WinZip și 7zip, oferind acum suport aproape complet pentru fișierele pe care acestea le pot crea, direct în Windows 11. Desigur, majoritatea aplicațiilor de acest gen sunt deja gratuite, însă mulți utilizatori se vor bucura că nu vor mai trebui să instaleze încă o aplicație în plus pentru a accesa fișiere arhivate din când în când.

Windows 11 va putea despacheta multe formate populare de arhive de fișiere

Toți utilizatorii de Windows 11 cu update-ul 22H2 instalat, adică update-ul major de anul trecut, primesc în această perioadă un nou update: KB5031455. Acesta este cel care adaugă suport nativ pentru o listă destul de lungă de formate de arhivare, printre care le găsim pe cele mai populare: .rar și .7z. Fișierele .zip erau deja de mulți ani și de multe versiuni de Windows compatibile cu sistemul de despachetare integrat în Windows.

Pe lângă Rar și 7zip, Windows 11 primește acum suport pentru fișiere de tip .tar, .tar.gz, .tar.bz2, .tar.zst, .tar.xz, .tgz, .tbz2, .tzst și .txz. Poți „despacheta” aceste tipuri de fișiere nativ, fără să cauți aplicații dedicate. În cazul arhivelor .tar, de obicei aplicațiile rulează din „terminal”, deci poți evita și acest pas. Singura limitare, care pare să fie una temporară, este faptul că nu poți folosi arhive cu parolă. Pentru acelea, tot este necesar să descarci aplicația dedicată. Probabil că Microsoft va adăuga suport și pentru acestea în timp.

Suportul pentru toate aceste tipuri de arhive a venit datorită integrării codului open source de la libarchive library în codul Windows. Există și câteva formate din libarchive pe care Microsoft încă nu le-a implementat în Windows 11, însă există posibilitatea ca acestea să primească suport nativ în sistemul de operare într-un update viitor.

Este important de menționat că update-ul KB5031455 este unul opțional, așa că trebuie să intrați în Windows Update manual pentru a-l descărca. Microsoft consideră că acesta este momentan un „test”, dar dacă totul decurge bine, fără probleme, acest update va fi lansat și prin sistemul de actualizări automate.

Dacă până acum nimeni nu plătea pentru WinRar, de acum înainte, mulți nici măcar nu vor mai instala aplicația gratuită, care din când în când îți mai cerea și bani, deși nu a limitat niciodată accesul la funcțiile sale nici după expirarea perioadei de 40 de zile de test.

Etichete: , , ,

Sursa: TechSpot