Câți bani plătește Google ca să își păstreze monopolul pe piața motoarelor de căutare?

Scris de | 14 noiembrie, 2023
Câți bani plătește Google ca să își păstreze monopolul pe piața motoarelor de căutare?
foto via @9to5google.com

Când vrei să cauți ceva pe internet, primul cuvânt care îți vine în minte este Google. Acesta este, fără doar și poate, cel mai popular motor de căutare de pe piață, dar această popularitate nu vine pe gratis. Mai exact, Google împarte cu Apple 36% din profiturile generate de motorul de căutare pe browser-ul Safari. Iar ăsta este doar vârful icebergului, pentru că un proces împotriva companiei a dezvăluit adevăratele costuri din spatele cortinelor.

Se pare că Google plătește de mult timp ca să fie motorul de căutare prestabilit al mai multor browsere. Doar în anul 2021, compania americană a cheltuit 26.3 miliarde de dolari, dintre care 18 miliarde au intrat în buzunarul celor de la Apple, restul fiind redirecționați către alte browsere, cum ar fi Firefox sau Opera. Compania americană a încercat să ascundă toate informațiile acestea, dar un proces antitrust a dat planurile peste cap.

În timp ce Google încearcă să țină totul secret, cei de la Apple au discutat destul de liber despre acest subiect și au susținut public parteneriatul dintre cele două companii. Ba mai mult decât atât, un purtător de cuvânt Apple a susținut că firma sa ar fi vrut o parte mai mare din venit, dar înțelegerea s-a încheiat cu cele 36 de procente care vin de la Google către părinții iPhone-ului.

Procesul datorită căruia am aflat toate aceste informații a fost intentat de US Justice Department pe data de 12 septembrie 2023. Prin intermediul acestuia, Departamentul de Justiție al Statelor Unite investighează monopolul celor de la Google pe piața motoarelor de căutare. Procesul a fost doar rezultatul unei investigații care a început în 2019.

Etichete: ,