Amazon înlocuiește Android-ul de pe dispozitivele sale cu un sistem de operare proprietar

Scris de | 15 noiembrie, 2023
Amazon înlocuiește Android-ul de pe dispozitivele sale cu un sistem de operare proprietar

La fel ca mulți alți producători, Amazon folosește Android ca sistem de operare pentru dispozitivele sale. Ăsta este unul dintre motivele pentru care hardware-ul accesibil vândut de companie are atât de mult succes, utilizatorii cumpărând jucăriile Amazon și le modifică sistemul de operare, instalează aplicații 3rd party și se bucură de libertatea oferită de softul Google. Dar asta se va schimba chiar mai devreme decât se așteaptă unii.

Am aflat de curând că Amazon lucrează la un sistem de operare proprietar cu care să înlocuiască Android-ul, doar că nu știam când vom avea parte de lansare. Și se pare că data asta este din ce în ce mai aproape, întrucât dispozitivele Echo Show din a 5-a generație au început deja să primească actualizări la un anume „OS 1.1” care înlocuiește vechiul Fire OS bazat pe Android.

Amazon Echo Show 5th Gen Software Update
Sursă foto: ZatzNotFunny.com

Motivul invocat de Amazon pentru această schimbare este destul de simplu: Android mănâncă resurse importante. Și pe bună dreptate, iar soluția cu care a venit se numește Vega OS. Noul sistem de operare ar fi mult mai light decât cel de la Google, dar va fi lipsit de posibilitățile de personalizare aproape infinite pe care le oferă acesta. În felul ăsta, producătorul scapă și de acei utilizatori care cumpărau produsele doar pentru a le modifica.

Revenind la misteriosul „OS 1.1”, momentan nu putem spune cu certitudine că avem de-a face cu Vega OS, dar toate semnele indică spre el. După update, Amazon Echo Show 5 nu mai este compatibil cu Netflix, ceea ce înseamnă că noul sistem nu a fost încă certificat de platforma de streaming. În plus, mă gândesc că nu ar fi lansat nimeni un sistem de operare placeholder până la apariția lui Vega OS, mai ales că puteau continua cu suportul pentru Android până atunci.

Etichete: