Portugalia a folosit energie 100% regenerabilă șase zile la rând

Scris de | 23 noiembrie, 2023
Portugalia a folosit energie 100% regenerabilă șase zile la rând

Am zis că azi o să întrerup programul normal de știri despre jocuri și hardware de PC ca să vorbim și despre subiecte mai importante. Subiecte precum faptul că Portugalia a reușit performanța de a folosi doar energie regenerabilă timp de șase zile consecutive. Această reușită a venit în urma câtorva zile în care vremea agitată a produs valuri uriașe grație vântului foarte puternic. Energia generată de acest fenomen a reușit să alimenteze întreaga țară, cu o populație de 10 milioane de oameni.

Centralele pe gaz erau pregătite să ofere energie dacă era nevoie. Dar nu a fost cazul, deoarece a bătut vântul; a plouat mult. Asta a avut un impact pozitiv asupra clienților noștri deoarece prețurile au scăzut enorm, aproape de zero.

Hugo Costa, EDP Renewables Portugalia

Acesta este un pas mare pentru Portugalia în drumul său spre marele obiectiv: să folosească exclusiv energie regenerabilă până în 2050. Aceasta este o misiune comună pentru toate țările din Uniunea Europeană, iar câțiva membri deja au luat măsuri, fie că vorbim despre investiții serioase în centrale hidroelectrice, eoliene, ori centrale nucleare. Doar că situația Portugaliei este diferită, cumva similară cu a noastră, deoarece țara din peninsula Iberică nu dispune de centrale nucleare și nici nu vrea să investească în acestea, iar infrastructura din prezent este reprezentată de câteva hidrocentrale vechi. Chiar și așa, au reușit.

Dar povestea din spatele succesului este diferită, deoarece Portugalia și-a luat angajamentul de a trece pe energie regenerabilă până în 2050 cu mult timp înaintea celorlalte state europene, în 2016. În această perioadă, toate centralele pe bază de cărbuni din țară au fost închise, iar în caz de nevoie există posibilitatea de a importa combustibili fosili. Mi se pare un exemplu bun de urmat, iar avantajul economic este un bonus bine-venit pe lângă impactul pozitiv pe care-l are această mișcare asupra mediului înconjurător.