ASUS lansează prima placă video cu slot pentru SSD-uri M2: Dual GeForce RTX 4060 Ti

Scris de | 27 noiembrie, 2023
ASUS lansează prima placă video cu slot pentru SSD-uri M2:  Dual GeForce RTX 4060 Ti

Prezentată inițial drept un concept, noua placă grafică Dual GeForce RTX 4060 Ti OC Edition de la ASUS aduce în prim-plan un concept interesant: ce-ar fi dacă ai mai „câștiga” un slot pentru SSD-uri pe format M.2 direct pe placa video? Aceasta este prima placă video comercială cu un astfel de slot, iar performanța oferită nu este deloc afectată, nici pe partea de procesare grafică, nici pe partea de transferuri de date de pe SSD.

Noul RTX 4060 Ti „dual” de la ASUS este primul model comercial de placă video care permite instalarea unui SSD

Conceptul este simplu și poate fi folosit, din păcate, doar pe plăci grafice din gama mid-range. Multe dintre acestea nu folosesc întregul slot PCI-Express 16x, așa cum se întâmplă și în cazul modelelor RTX 4060 Ti de la NVIDIA. Pentru că placa video beneficiază doar de 8 magistrale din cele 16 ale slot-ului, înseamnă că 8 sunt libere pentru a fi folosite în alte scopuri. În mod normal, acestea ar fi fost „irosite”, întrucât odată ce o placă video ocupă acel slot, magistralele nefolosite rămân inaccesibile.

ASUS se folosește de posibilitatea bifurcării slot-ului PCI-Express, adăugând conectori pentru încă patru magistrale pe conectorul plăcii video. Acestea sunt conectate direct la slot-ul M.2 de pe capacul de pe spatele plăcii video, pentru performanță de nivel PCI-Express 5.0 x4. Astfel, orice tip de SSD conectezi la placa video, va oferi viteza maximă posibilă.

Pentru instalarea unui SSD pe placa video, nu trebuie decât să desfaci capacul care protejează slot-ul, să instalezi SSD-ul în slot și să aplici pad-ul termal care face contact cu backplate-ul plăcii, pentru răcire. ASUS se laudă chiar cu faptul că SSD-ul este cu 6 grade mai rece atunci când este instalat pe placa video decât dacă este instalat direct pe placa de bază.

Va fi o placă video potrivită pentru sisteme mai ieftine, cu puține slot-uri M.2

Modelul comercial beneficiază însă de un singur slot M.2, nu de două, așa cum era inițial prezentat. Motivul este însă compatibilitatea, întrucât sistemele din gamele low sau mid-range, care ar integra un RTX 4060 Ti, în general nu permit bifurcare pe PCI-Express atât de complexă. 

Având în vedere și faptul că plăcile de bază mai ieftine includ, de obicei unul sau maximum două slot-uri M.2, faptul că poți avea un al treilea slot direct pe placa video ar trebui să ofere ceva mai multă flexibilitate pentru a adăuga stocare în plus. 

ASUS anu a anunțat un preț sau o dată de lansare pentru Dual GeForce RTX 4060 Ti OC Edition, însă lista de specificații sugerează că doar varianta cu 8 GB va primi și slot M.2. Momentan nu va exista o variantă cu 16 GB de memorie video de acest gen.

Etichete: , , ,

Sursa: Asus