Cum arată investiția de 12 miliarde de euro a celor de la TikTok în Europa

Scris de | 4 decembrie, 2023
Cum arată investiția de 12 miliarde de euro a celor de la TikTok în Europa

TikTok investește 12 miliarde de euro în noile sale centre de date europene, iar noi l-am vizitat pe cel care se află în orașul Hamar din Norvegia. Cunoscută sub numele de Project Clover, inițiativa companiei vine ca urmare a dorinței de a reloca datele utilizatorilor săi europeni (despre care TikTok menționează că sunt stocate, la momentul actual, în Statele Unite, Singapore și Malaezia), pe meleaguri locale. Acesta este doar unul dintre cele trei centre de date pe care TikTok le construiește în Europa, alte două fiind localizate în Irlanda – unul dintre ele deja finalizat și care are o parte din datele utilizatorilor de pe „Bătrânul Continent”. Transferul de date la cele trei centre din Europa ar urma să se realizeze până la sfârșitul lui 2024. 

Centrul de date din Norvegia este realizat de Green Mountain, și constă în 3 clădiri separate de 30MW fiecare – rezultând un total de 90MW, cel mai puternic (și mai mare) centru de date al TikTok din Europa. De asemenea, există planuri de extindere în viitorul apropiat pentru acest centru de date care îl vor aduce la o putere de 150MW. „La construcție participă aproximativ 600 de oameni în fiecare zi. Lucrăm la 3 clădiri diferite simultan, iar perioada cea mai aglomerată este atunci când realizăm infrastructura tehnică. De asemenea, am promis aproximativ 350 de locuri de muncă disponibile la sfârșitul proiectului, iar în fiecare clădire se vor afla aproximativ 70 de oameni” ne-a spus Svein Atle Hagaseth (centru jos), CEO Green Mountain.

Prima clădire a centrului este deja construită (foto jos), urmând ce cei de la TikTok să instaleze serverele înăuntrul său foarte curând. De asemenea, conform planului Green Mountain, celelalte două clădiri vor fi inaugurate la câte 4 luni distanță, respectiv în martie 2024 și iulie 2024. Fiecare clădire are 3 etaje, 129 de metri lungime și 34 de metri lățime, pentru un total de 4000-4500 de metri pătrați per etaj.

Locația centrului de date din Hamar a fost aleasă strategic, pentru că Norvegia este considerată cea mai sustenabilă țară din lume, producând mai multă energie decât poate consuma. Spre exemplu, în 2020, Norvegia exporta de 6 ori mai multă energie decât consuma. Un alt beneficiu evident este clima țării, care permite răcirea mult mai rapidă a serverelor, folosind ventilație naturală, economisind astfel energie. 

Există și beneficii pentru zona în care este construit centrul, acesta oferind oportunități noi de angajare în regiune, și fiind pregătit să ofere surplusul de energie (n.r.: căldura emisă) pe care îl va avea către alte clădiri și unități din apropiere. „Suntem în discuții avansate cu furnizori din apropiere în ceea ce privește felul în care vor putea folosi energia noastră” menționează Hagaseth. Centrul de date din Hamar va funcționa în întregime pe bază de energie regenerabilă.

Datele europenilor vor fi păstrate în siguranță și monitorizate nu doar de TikTok, ci și de NCC – o companie de securitate cibernetică din Marea Britanie. Aceasta va putea participa la discuții private cu organismele de control al securității cibernetice din țările europene fără ca TikTok să fie reprezentată, o dovadă în plus pe care TikTok vrea să o ofere pentru a asigura cetățenii europeni de securitatea datelor lor. Investiția totală a TikTok în centrele de date din Europa se va ridica la 12 miliarde de euro pe perioada următorilor 10 ani, compania dorind să investească anual câte 1,2 miliarde de euro. 

Project Clover, alături de Project Texas (în Statele Unite ale Americii) reprezintă inițiativa TikTok de a asigura utilizatorii din Europa și din Statele Unite, și mai ales guvernele din aceste zone, că datele lor sunt în siguranță. Este o investiție uriașă pentru o companie care încearcă să schimbe percepția utilizatorilor săi asupra originilor sale, și pare, cel puțin momentan, să fie un pas în direcția corectă. 

Etichete: , , , ,