Detalii despre Snapdragon 8 Gen 4: primul procesor Qualcomm care renunță la nucleele „eficiente”

Scris de | 8 decembrie, 2023
Detalii despre Snapdragon 8 Gen 4: primul procesor Qualcomm care renunță la nucleele „eficiente”

Anul acesta, Snapdragon 8 Gen 3 se laudă mai degrabă cu îmbunătățiri majore pe partea de procesare de algoritmi AI decât cu un aport major de performanță față de generația trecută. Anul viitor însă, ne putem aștepta la un upgrade major, Snapdragon 8 Gen 4 urmând să adopte o arhitectură complet diferită: nu doar că va renunța la nucleele ARM pe care le folosește în prezent în favoarea celor proprietare Oryon, ci va renunța și la așa numitele nuclee „eficiente”, afirmă cele mai recente zvonuri.

Snapdragon 8 Gen 4 va marca două premiere pentru procesoarele de mobil de la Qualcomm

Digital Chat Station, un leaker renumit din China, foarte activ pe rețeaua Weibo, a dezvăluit o parte dintre specificațiile hardware ale următorului procesor high-end de la Qualcomm. Snapdragon 8 Gen 4 va fi produs pe procesul de fabricație pe 3nm de la TSMC, proces la care în 2023 doar Apple a avut acces pentru dezvoltarea cipurilor A17 Pro și seriei M3.

Aportul de performanță va fi major mai întâi pentru că vom asista la miniaturizare, deci vom avea o densitate mai mare de tranzistori pe aceeași suprafață, dar și datorită noilor nuclee Oryon, care sunt semnificativ mai performante decât cele din trecut. Acestea folosesc intern numele de cod „Phoenix” și vor fi de două tipuri: de performanță înaltă și de performanță medie. Snapdragon 8 Gen 4 va folosi astfel două nuclee Phoenix de performanță înaltă și șase nuclee de performanță medie, pentru un total de 8 nuclee.

Lansarea Snapdragon 8 Gen 4 este așteptată în toamna anului 2024, iar telefoanele care vor folosi acest procesor vor ajunge în magazinele internaționale începând cu anul 2025. Aceasta nu este însă prima dată când vedem un procesor de mobil care renunță la nucleele „eficiente”. Anul acesta, MediaTek a făcut o mișcare similară cu noul Dimensity 9300, flagship-ul său, care include doar nuclee de performanță înaltă și medie. Cu ajutorul acestei configurații, MediaTek promite un nivel similar de performanță cu modelul 9200, cu o reducere a consumului de 33%. Este posibil să vedem diferențe și mai mari anul viitor pe noul Snapdragon, întrucât MediaTek a păstrat același proces de fabricație pe 4nm între cele două generații.

Etichete: , ,

Sursa: Weibo