Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) vine în ajutorul părinților preocupați de alegerea cadourilor dorite și potrivite pentru copii, inclusiv jocuri video, console și gadget-uri de divertisment digital.
Jocurile video nu sunt doar o sursă populară de distracție, ci și o oportunitate educațională și. Prin intermediul campaniei „Regulile jocului”, asociația sprijină părinții pentru a avea o imagine clară despre ce joacă copiii lor, cu cine se joacă și cât timp se joacă.
Informațiile au fost grupate și prezentate într-un mod cât mai accesibil aici, unde cei interesați vor descoperi detalii importante despre sistemul de clasificare de vârstă PEGI și despre controlul parental.
Ghidul întocmit de RGDA reprezintă un punct de pornire potrivit pentru părinții care vor să descopere efectele benefice ale jocurilor video asupra relației cu copiii lor. Urmând cele cinci sfaturi simple ei se pot asigura că cei mici se bucură în siguranță de jocurile lor preferate. Ghidul le recomandă părinților:
- Descărcarea aplicației PEGI pentru verificarea clasificării de vârstă a jocurilor .
- Utilizarea controlului parental pe dispozitivele folosite de copii
- Setarea unor limite sănătoase prin discuții directe cu cei mici
- Participarea întregii familii la sesiunile de joc
- Descoperirea beneficiilor pe care jocurile video le pot aduce în relația părinte – copil și în dezvoltarea acestora
Universul jocurilor video poate fi, adeseori, o cu totul altă lume decât cea a părinților sau decât cea înțeleasă de aceștia. În același timp, acesta poate fi și un prilej ideal de a reuni familia și de a petrece timp de calitate împreună. Jocurile pot ajuta părinții să se apropie de universul copiilor, creând astfel o relație mai puternică și mai înțelegătoare cu ei.
De asemenea, modalitățile prin care jocurile video pot să influențeze capacitățile mentale, dar și motorii ale copiilor sunt nenumărate, reconfirmând faptul că folosite cu măsură aceste produse de divertisment digital sunt un aliat în dezvoltarea celor tineri. În plus, multe jocuri video din zilele noastre includ conținut educativ și pot fi o resursă prețioasă în rafinarea abilităților sociale ale copiilor.