Google pierde în fața Epic Games. Play Store declarat „monopol” în tribunal

Scris de | 12 decembrie, 2023
Google pierde în fața Epic Games. Play Store declarat „monopol” în tribunal

Procesul dintre Epic Games și Google a ajuns la final, cu un verdict periculos pentru Google. Magazinul Play Store de pe Android și sistemul de plăți de la Google au fost declarate a fi un monopoluri, ceea ce înseamnă că Google ar putea fi obligată să deschidă aceste sisteme în SUA, pentru a permite alternative. Desigur, Google va contesta această decizie într-un apel.

Google Play Store și sistemul său de plăți sunt acum „monopoluri”

Verdictul a fost dat de un consiliu de nouă jurați din statul California, după patru săptămâni de judecată. Procesul este o continuare a luptei pe care Epic Games a dus-o în ultimii trei ani, încă de când Fortnite a fost scos de pe App Store și Google Play Store pentru că și-a integrat propriul sistem de plăți în joc. În timp ce „victoria” în fața Apple nu a fost tocmai așa simplă, ambele companii înregistrând atât victorii, cât și înfrângeri în urma proceselor, Google pare că a pierdut decisiv în acest proces.

Tim Sweeney, CEO-ul Epic Games, a „sărbătorit” victoria cu o postare pe contul său de pe platforma X:

Reprezentanții Google spun că sistemele sale oferă libertatea de a alege și sunt mult mai deschise decât „alte platforme mobile”:

„Android și Google Play oferă mai multă alegere și deschidere decât orice altă platformă mobilă majoră. Procesul a arătat clar că suntem în concurență cu Apple și App Store-ul său, precum și cu magazine de aplicații pe dispozitivele Android și consolele de jocuri. Vom continua să apărăm modelul de afaceri Android și rămânem profund dedicați utilizatorilor, partenerilor și ecosistemului Android mai larg.”

Anul viitor urmează un nou proces care va decide soluțiile pentru ca Google să schimbe practicile „monopolare” ale magazinului de aplicații, lucru care ar putea schimba complet modelul de business al Play Store. Dacă dezvoltatorii de aplicații vor avea posibilitatea de a vinde pe Play Store fără să plătească un comision la Google, sau dacă instalarea de magazine de aplicații alternative va deveni mult mai simplă decât în prezent, compania ar putea vedea o scădere semnificativă în încasările din distribuția digitală.

Etichete: , , ,