iOS 17.3 introduce protecție la furt, cu restricții la funcții importante

Scris de | 13 decembrie, 2023
iOS 17.3 introduce protecție la furt, cu restricții la funcții importante

iOS 17.2 a fost lansat recent și a adus cele mai multe îmbunătățiri și noutăți de la debutul iOS 17, însă Apple nu a terminat încă dezvoltarea acestei versiuni a sistemului de operare. Deja utilizatorii care participă la testare beta au primit acces la versiunea nefinisată a lui iOS 17.3, iar acesta include o nouă funcție de securitate. Odată cu iOS 17.3, Apple va pune piedici în plus în fața hoților de telefoane, aceștia fiind blocați de la accesarea datelor sensibile și unor funcții importante chiar și dacă au parola ta.

Hoții de iPhone-uri nu vor mai putea reseta telefoanele sau accesa parolele utilizatorilor nici cu un cod de deblocare valid

iPhone-urile, la fel ca oricare dispozitive moderne, pot fi deblocate fie prin autentificare biometrică cu Face ID sau Touch ID, fie prin parole. Majoritatea utilizatorilor au însă parole simple, care pot fi „furate” rapid prin simpla observare mai atentă a apăsărilor de pe ecran. Astfel, mulți hoți de iPhone au început în ultima perioadă să urmărească „victimele” pentru a le învăța mai întâi codul de deblocare. Odată furat, telefonul era deblocat cu parola, iar hoții puteau nu doar să dezactiveze Find My sau să reseteze telefonul pentru a-l vinde mai departe, ci puteau chiar să acceseze parolele salvate în telefon în KeyChain. Așa ajungeau să acceseze conturi personale online sau chiar conturile bancare ale victimelor.

iOS 17.3 va rezolva această problemă prin noua funcție Stolen Device Protection. Aceasta va trebui să fie activată manual o singură dată, însă va rămâne activă în fundal pentru totdeauna. Marele avantaj al acestei funcții este faptul că introduce o verificare în plus cu Face ID sau Touch ID, care nu poate fi înlocuită cu o parolă. Astfel, chiar dacă hoții au acces la parolă pentru a putea debloca și folosi telefonul, nu vor mai putea intra în anumite meniuri și accesa anumite funcții decât dacă au și amprenta sau fața utilizatorului (după caz). 

foto: MacRumors

Stolen Device Protection din iOS 17.3 va limita accesul la cele mai importante funcții din telefon

Această funcție nu va funcționa însă decât în afara locurilor „obișnuite”. Astfel, atât timp cât ești la tine acasă sau la serviciu, locuri recunoscute de telefon, nu vei fi nevoit nici tu să te autentifici cu Face ID suplimentar. În locurile necunoscute, telefonul va aplica întotdeauna aceste limitări.

MacRumors raportează că Apple va aplica o autentificare suplimentară atât timp cât ai Stolen Device Protection activat în următoarele cazuri:

  • Vizualizarea și utilizarea parolelor sau parolelor cheie salvate în iCloud Keychain
  • Aplicare pentru o nouă Apple Card
  • Vizualizarea unui Apple Card virtuale
  • Oprirea modului Pierdut
  • Ștergerea tuturor conținutului și setărilor
  • Efectuarea anumitor acțiuni Apple Cash și Savings în Wallet
  • Utilizarea metodelor de plată salvate în Safari
  • Utilizarea iPhone-ului pentru a configura un dispozitiv nou

Pentru funcții și mai sensibile, precum schimbarea parolei de pe contul Apple ID, activarea sau dezactivarea unor funcții, schimbarea parolei sau activarea și dezactivarea Face ID sau a serviciului Find My, apare și o întârziere de o oră. Astfel, atunci când încerci să faci aceste modificări, va trebui să te autentifici cu Face ID sau Touch ID, să aștepți o oră și să te autentifici cu Face ID sau Touch ID din nou pentru a putea realiza modificarea:

  • Schimbarea parolei Apple ID
  • Actualizarea anumitor setări de securitate ale contului Apple ID, inclusiv adăugarea sau eliminarea unui dispozitiv de încredere, un număr de telefon de încredere, o cheie de recuperare sau un contact de recuperare
  • Schimbarea codului PIN pentru iPhone
  • Adăugarea sau eliminarea Face ID sau Touch ID
  • Oprirea Find My
  • Oprirea Stolen Device Protection

Această funcție probabil că nu va opri hoții de telefoane să fure dispozitivele, însă va ajuta cu siguranță utilizatorii Apple să își protejeze mai bine conturile personale, le va oferi șanse în plus de a găsi infractorii pe baza Find My care nu mai poate fi dezactivat și le-ar putea proteja conturile bancare. 

Cei care testează iOS 17.3 beta primesc o notificare că acest serviciu există acum și îl pot testa rapid la prima configurare, însă acest mesaj nu va fi prezent pe dispozitivele care primesc update-ul final. Probabil că Apple va trebui să comunice existența acestei funcții mai clar, odată ce aceasta ajunge pe dispozitivele utilizatorilor.

iOS 17.3 se va lansa pe toate telefoanele compatibile cu iOS 17, adică totul de la generația iPhone Xs/Xr, și până la noile iPhone 15.

Etichete: , ,

Sursa: MacRumors