Plăcile de bază ASRock și MSI suportă 256GB de memorie DDR5

Scris de | 16 decembrie, 2023
Plăcile de bază ASRock și MSI suportă 256GB de memorie DDR5

Doi dintre marii producători de plăci de bază, ASRock și MSI, au anunțat că plăcile pentru procesoare AMD și Intel cu suport pentru memorie DDR5 vor putea funcționa cu 256GB RAM. Asta dublează capacitatea pe care aceste modele o suportau până acum. Totul este posibil unor module de memorie Kingston Fury Renegade de 64GB. Primii care au anunțat extinderea capacității de memorie suportată, au fost cei de la ASRock care au postat un screenshot cu o placă X670E Taichi care rulează patru module de 64GB. Conform producătorului, și o placă Z790 Nova WiFi pentru platformele Intel rulează cu același kit fără probleme.

La scurt timp după anunțul celor de la ASRock, a venit și vestea celor de la MSI: o placă MSI PRO X670-P WIFI cu procesor AMD Ryzen 9 7900X bootează cu 256GB de memorie DDR5. Ambii producători par să folosească același kit de memorie de la Kingston. Partea interesantă este că modulele cu pricina sunt un soi de prototipuri, pentru că nu sunt de găsit nicăieri pe internet. Dar la cum îi cunosc pe cei de la Kingston, probabil nu au riscat să lanseze niște memorii care nu funcționează optim.

Asta mă face să cred că în scurt timp vom auzi vești și de la ceilalți producători de plăci de bază precum ASUS și Gigabyte, pe măsură ce vor efectua teste cu kit-ul de memorie Kingston. Și dacă e să mă întrebați pe mine, nu au decât să își rezerve oricât timp vor pentru asta, că poți să te joci orice cu 32GB de memorie. Poate doar creatorii de conținut și cei din mediul profesional să aibă nevoie de mai multă memorie, dar acolo există deja soluții precum platformele cu Intel Xeon și AMD Threaripper și EPYC.

Etichete: , ,