Ne luăm adio de la cablurile PCIe topite cu ajutorul noilor surse prezentate la CES 2024

Cablu PCIe 5.1 CES 2024

Sursă foto: PC Gamer

Printre toate lansările grandioase din cadrul CES 2024, am avut parte și de niște produse ceva mai plictisitoare, dar cel puțin la fel de importante. Este vorba despre o nouă generație de surse care adresează una dintre cele mai mari probleme din ultimii ani atunci când vorbim despre alimentare: cablul 12VHPWR care are prostul obicei să se topească în conectorul plăcii video. Iar acum, cu standardele ATX 3.1 și PCIe 5.1, marii producători de surse încearcă să rezolve această situație odată pentru totdeauna.

Primii producători care au abordat problema sunt MSI și Thermaltake, ambii prezentându-și cele mai noi și potente surse în cadrul evenimentului din Las Vegas, Nevada. Odată cu adopția standardelor ATX 3.1 și PCIe 5.1, producătorii vor să-și asigure clienții că niciun cablu de placă video nu va mai deveni un risc de incendiu. Cele mai mari schimbări le găsim la nivelul conectorului 2V-2×6 din capătul cablului. Pinii acestuia sunt acum de dimensiuni diferite, în felul acesta asigurând faptul că cei de pe cablu intră în contact cu ceilalți de pe placa video într-o ordine anume. Asta este important deoarece împiedică placa video să tragă curent până când ajung toți pinii în poziție – în teorie, asta ar fi soluția la problema cu topirea.

MSI a prezentat sursa MAG A1250GL PCIE5, care nu face niciun compromis; aderă la standardele ATX 3.1 și PCIe 5.1 și vine cu cabluri de alimentare PCIe foarte solide, ai căror conectori colorați îți indică imediat dacă conexiunea este realizată cum trebuie sau dacă trebuie să mai aplici niște presiune pe cablu. Cei de la Thermaltake au venit la eveniment cu surse Toughpower SFX Platinum, care sunt dotate cu o unealtă de diagnosticare a conectorului de alimentare. Asta îți va indica dacă toate conexiunile sunt realizate cum trebuie către sursă.

Schimbările aduse de ATX 3.1 și PCIe 5.1 nu sunt exagerate, însă repară o problemă care avea potențialul să devină și mai serioasă, pe măsură ce generațiile viitoare de plăci video NVIDIA GeForce și AMD Radeon vor face trecerea la noua conexiune. Și nu cred că este ceva care vine și pleacă, ci o evoluție naturală a lucrurilor, cu trial & error. Până atunci însă, nu uitați să vă conectați cablul de alimentare în placa video de la NVIDIA cât mai atent, nu-l îndoiți și nu puneți presiune pe el… ah, da, și țineți un extinctor aproape de PC în caz de orice.