Patriot lucrează la memorie DDR5-7200 JEDEC care funcționează la viteză mare pe orice procesor

Scris de | 16 ianuarie, 2024
Patriot lucrează la memorie DDR5-7200 JEDEC care funcționează la viteză mare pe orice procesor
Sursă foto: Tom's Hardware

Folosesc memorie DDR5 încă de pe vremea primelor procesoare Intel Core 12th Gen, iar de la primul contact și până astăzi am înțeles un lucru. Modulele astea sunt mai pretențioase decât DDR4. Una dintre cele mai mari probleme este însă legată de procesor și de calitatea IMC-ului (integrated memory controller) pe care îl folosește acesta. Cea mai comună chestie pe care o poți păți este să cumperi un kit de memorie rapid, cu latențe mici, dar acesta să funcționeze doar la valoarea JEDEC, adică stock. Iar Patriot a văzut o oportunitate, astfel producătorul a decis să lucreze la un kit de memorie cu specificații stock care pot ajunge chiar și la DDR5-7200.

Pentru a reuși asta, cei de la Patriot au inclus la nivelul fiecărui modul de memorie un clock driver (CKD) care va crește frecvența JEDEC până la DDR5-7200 și va oferi un headroom de overclock mult mai mare decât modulele DDR5-4800 sau DDR5-5600. Acest clock driver este un chip separat care facilitează comunicarea dintre controller-ul de memorie și chip-urile individuale de pe modul. Chestia asta nu este neapărat nouă, chip-uri de acest fel fiind prezente pe module de memorie RAM pentru servere de ani de zile, doar că acolo au un rol diferit: preiau din sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească controller-ul de memorie de pe procesor.

O astfel de mutare aduce cu ea și câteva sacrificii. Din moment ce Patriot dorește să crească viteza JEDEC, asta înseamnă că trebuie să respecte standardele impuse de această certificare, ceea ce se traduce într-o tensiune de maxim 1.1V. Deci un kit DDR5-7200 certificat JEDEC la 1.1V o să aibă latența foarte mare – ceva trebuie să sufere. Dar în același timp, memoria va funcționa la 7200MT/s indiferent de ce configurație ai, ori de suportul oferit de procesor. Asta înseamnă că un kit de memorie de gaming care suportă aceeași frecvență via Intel XMP sau AMD EXPO va oferi performanță mai mare, însă tensiunea va fi undeva la 1.35 – 1.4V. În același timp, kit-urile de la Patriot cu tensiunea de 1.1V vor putea fi tunate mult mai în detaliu, iar până la 1.4V vei putea stoarce o grămdă de performanță gratuită din ele.

Etichete: ,