Am testat Kingston Fury Renegade RGB DDR5-8000, cel mai rapid kit de RAM al producătorului (REVIEW)
Energy Expo - Join the revolution

Am testat Kingston Fury Renegade RGB DDR5-8000, cel mai rapid kit de RAM al producătorului (REVIEW)

Scris de | 20 noiembrie, 2023

Aventura mea în lumea memoriei DDR5 a început odată cu primele kit-uri venite la review, undeva la final de 2021. Adică s-au împlinit doi ani de când tot folosesc nu chiar atât de noul standard, și în acest timp am apucat să descopăr tot ce poate – sau ce nu poate. Recent, am apucat și să testez cel mai rapid kit de RAM DDR5 pe care am pus mâna până acum, și anume Kingston Fury Renegade RGB cu frecvența de 8.000 MT/s și latență CL38.

Și este și o poveste amuzantă în spatele acestui kit, pentru că testarea inițială am vrut s-o fac alături de Intel Core i9-14900K. Din nefericire, la momentul în care am vrut să fac asta, platforma încă nu era pregătită pentru un astfel de kit, așa că am sfârșit prin a le testa, culmea, pe platforma mea cu procesor AMD Ryzen 7 7700X și placă de bază ROG Crosshair X670E Hero.

Inițial mi-a fost teamă că placa de bază nu-mi va recunoaște kit-ul de RAM, mai ales că acesta nu a fost încă listat ca și compatibil. Doar că spre surprinderea mea, cum am montat plăcuțele de RAM, în BIOS mi-au fost recunoscute imediat cu tot cu profil EXPO și au funcționat la 8.000 MT/s din prima. Așa că aviz utilizatorilor de Ryzen 7000, platforma voastră s-ar putea să suporte mai multe kit-uri decât sunt listate pe pagina producătorului.

Kingston Fury Renegade RGB 32GB DDR5-8000 CL38

Memoria DDR5 devine din ce în ce mai rapidă

Dar să revenim la kit-ul de astăzi: Kingston Fury Renegade RGB 32GB DDR5-8000 CL38. Prima și cea mai importantă chestie aici este frecvența. În configurație standard, memoria DDR5 merge la 4.800 MT/s, însă kit-ul de astăzi funcționează la viteză aproape dublă, adică 8.000 MT/s. Ce înseamnă asta? Înseamnă că în situațiile în care procesorul este utilizat aproape la capacitate maximă, memoria RAM va prelua o parte din greutate și viteza cu care face asta, va decide cât de repede răspunde sistemul la comenzi.

Capacitate32GB (kit dual-channel)
VitezăDDR5-8000
LatențăCL38-48-48
Tensiune1.1V
Tensiune OC1.45V
Înălțime modul44mm
Iluminare RGBDa
Profil performanțăXMP 3.0, AMD EXPO

Într-un scenariu de zi cu zi, asta se poate traduce în mai multe cadre pe secundă în jocuri care trag tare de procesor, ori în operațiuni mai rapide în aplicații profesionale precum Adobe Photoshop sau suita AutoDesk. Din nefericire, impactul unui kit de memorie rapid este strict legat de modul în care o anumită aplicație folosește resursele pe care le are la dispoziție – iar cum multe sunt optimizate prost, automat nu știu să profite de viteza mai mare.

Dar frecvența nu ajută doar aici, ci este un factor important și pentru cei care folosesc procesoare cu placă video integrată. Ideea din spatele soluțiilor de genul este că procesorul conține și un chip grafic, dar fără memorie. Ăsta din urmă împrumută spațiu din memoria RAM, iar viteza acesteia afectează în mod direct performanța. Acum, că avem memorie mult mai rapidă pe piață, impactul este din ce în ce mai vizibil, iar soluțiile de grafică integrată sunt foarte puternice comparativ cu anii trecuți.

Problema cu tot ce-am spus până acum, este că în scenarii de utilizare normale, nu prea se aplică nimic. Cine cumpără DDR5, cumpără pe o configurație puternică, probabil pentru muncă sau gaming – asta este realitatea momentan, cât platformele cu DDR5 sunt destul de scumpe și opțiunile pe DDR4 sunt încă foarte capabile.

Kingston Fury Renegade RGB 32GB DDR5-8000 CL38
AIDA64 – Test viteză de transfer, lățime de bandă și latențe

Pe scurt, în acest moment nu cred că diferența dintre cele două standarde de memorie este însemnată. Ceea ce le separă în piață este pur și simplu disponibilitatea – familia de procesoare Ryzen 7000 de la AMD folosește exclusiv memorie DDR5, în timp ce generațiile 12, 13 și 14 de la Intel funcționează atât cu DDR5, cât și cu DDR4; cu precădere prima variantă. Deci suntem încă la început de drum în ceea ce privește DDR5 și până nu se va face trecerea permanentă la aceste memorii, nu cred că are sens să discutăm despre diferențele de performanță.

Kingston Fury Renegade este seria flagship a producătorului

Performanța nu este tot ce oferă însă aceste memorii. Designul hardware-ului de PC a evoluat direct proporțional cu perfromanța acestuia, astfel alegerea unui kit de memorie ține destul de mult și de aspectul modulelor. În acest aspect, Kingston Fury Renegade DDR5 RGB punctează bine cu designul industrial, cu backplate-uri argintii peste o carcasă neagră.

Aspectul este completat de câte o baghetă de LED-uri RGB care pot fi controlate fie cu softul Fury CTRL, fie din panoul de control al plăcii de bază. În cazul meu, memoria s-a sincronizat perfect cu efectele de iluminare pe care le-am setat din Armoury Crate. De notat însă că luminozitatea modulelor de memorie a concurat și cu cea a venitlatoarelor RGB, deci dacă vă deranjează lumina puternică e ceva de luat în considerare.

Chiar și așa, Kingston Fury Renegade mi se pare unele dintre cele mai arătoase kit-uri de memorie pe care am pus mâna în ultimii ani. De rapide, sunt foarte rapide, cu frecvența la 8.000MT/s, însă latențele nu sunt la fel de impresionante. Cu toate astea, avem în față una dintre cele mai forțoase și arătoase alegeri de pe piață.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , ,