Procesoarele AMD Ryzen next-gen au intrat în producție – vor fi lansate la finalul anului

Scris de | 16 ianuarie, 2024
Procesoarele AMD Ryzen next-gen au intrat în producție – vor fi lansate la finalul anului

Nici nu am apucat să vă povestesc bine despre cele mai noi procesoare pe care le-a prezentat AMD în cadrul CES 2024, că deja am informații despre următoarea generație de Ryzen-uri pentru socket-ul AM5. Numele următoarei familii de procesoare este Granite Ridge, și la baza acestora stă arhitectura Zen 5 a producătorului. Recent, un insider AMD cu renume a confirmat pe X/Twitter că următoarea generație de procesoare este deja în lucru. Totuși nu ar trebui să ne surprindă asta, mai ales că roadmap-ul publicat de producător specifică faptul că în 2024 vom face cunoștință cu următoarea generație de chip-uri pe socket AM5.

Momentan avem informații limitate despre următoarele procesoare AMD Ryzen. În schimb, știm câte ceva despre Zen 5, arhitectura pe care se bazează acestea. În primul rând, vom vedea îmbunătățiri pe partea de performanță și eficiență, o chestie logică pe care am tot văzut-o în ultimii ani. Față de prima generație de Ryzen, lansată în 2017, generația actuală a adus schimbări masive (în bine) și același lucru va continua. Dar chestia mai interesantă este introducerea capabilităților AI și de Machine Learning pe noile procesoare.

Lansarea noii generații Ryzen va avea loc spre finalul anului, iar cei de la AMD probabil vor alege o dată apropiată de lansarea Intel Arrow Lake-S pe socket 1851. Dacă procesoarele sunt într-adevăr în producție, asta înseamnă că ar putea fi gata chiar spre finalul verii dacă producătorul decide să grăbească lucrurile. Și ceva îmi spune că următorul Computex va fi un moment important pentru AMD. În felul acesta, producătorul ajunge deja la a doua generație de procesoare pe ceea ce pare a fi încă o platformă nouă, chiar dacă plăcile de bază cu socket AM5 au fost lansate în 2022.

Etichete: , ,