Intel are un plan cu care vrea să pună la respect competiția în 2024

Scris de | 20 decembrie, 2023
Intel are un plan cu care vrea să pună la respect competiția în 2024

Intel a dominat piața procesoarelor ani la rândul, fiind alegerea numărul unu indiferent de platformă. După lansarea Ryzen însă, AMD a devenit un pretendent serios care și astăzi amenință serios tabăra albastră, iar o altă mare lovitură a urmat atunci când Apple a decis că a venit momentul să își producă propriile chip-uri, renunțând astfel la Intel. Și de atunci, pare că gigantul tech suferă de o criză de identitate. Situația stă însă să se schimbe, iar cu ajutorul actualului CEO Pat Gelsinger, compania pare că după mult timp, are un plan care să dea naștere unei noi perioade de glorie.

Atunci când a revenit în companie, în 2021, actualul CEO a pus în mișcare o strategie agresivă prin care să depășească perioada dificilă. Aceasta se intitulează IDM 2.0 și reprezintă o scurtătură prin care Intel va reveni în poziția de cel mai mare producător de semiconductori din lume. Și nu doar că pare că merge, însă planul lui Pat Gelsinger se desfășoară fix așa cum l-a gândit acesta. Dar care este marea soluție? Conform roadmap-ului publicat de Intel la început de 2023, compania va începe producția de chip-uri de 2nm începând cu prima parte a lui 2024.

Intel Roadmap 2025

Arhitectura pe care producătorul vrea să o introducă la anul se numește Intel 20A, și chiar dacă numele nu este chiar descriptiv, aceasta va fi bazată pe un proces de fabricație pe numai 2nm. Asta înseamnă că Intel ar reuși să le ia fața celor de la TSMC cu câteva luni, chiar cu un an. Conform informațiilor pe care le-am găsit pe net, producătorul taiwanez ar putea începe producția de chip-uri pe 2nm abia în 2026. Iar asta este important pentru discuția noastră, deoarece TSMC deține fabricile care dau naștere celor mai noi procesoare AMD Ryzen, Threadripper și EPYC, cât și chip-urilor Apple M.

Conform graficului publicat chiar de producător, procesoarele Arrow Lake pentru desktop sunt primele care vor fi construite pe arhitectura Intel 20A. Iar dacă producția începe în primăvară, ne putem aștepta să vedem aceste procesoare pe piață undeva spre finalul lui 2024. Următoarea generație de procesoare de la Intel se anunță a fi și cea mai avansată din punct de vedere tehnologic, mai ales că generațiile 12, 13 și 14 au fost mai mult refresh-uri între ele. Se discută despre un mod diferit de funcționare, altă metodă de alimentare, și în general schimbări mari. Mai rămâne de văzut câte dintre acestea se vor adeveri.

Etichete: