Studioul Remedy Entertainment, acuzat că ar „copia” logo-ul Rockstar Games, producătorul jocurilor GTA

Scris de | 17 ianuarie, 2024
Studioul Remedy Entertainment, acuzat că ar „copia” logo-ul Rockstar Games, producătorul jocurilor GTA

Take-Two Interactive, compania care deține Rockstar Games, a pornit o dispută legală împotriva studioului finlandez de jocuri video Remedy, cunoscut pentru titluri precum Max Payne 1 și 2, Alan Wake 1 și 2, Quantum Break sau Control. Avocații Take-Two susțin că noul logo al companiei este prea similar cu cel al Rockstar Games, iar cele două ar putea fi confundate de către fanii care ar putea cumpăra jocurile Remedy crezând că sunt produse de Rockstar.

Take-Two Interactive susține că utilizarea literei R în logo ar crea confuzie în rândul clienților Rockstar

Având cele două logo-uri unul lângă celălalt, nu prea există foarte multe asemănări între ele, în afară că ambele folosesc litera „R”, prima literă a numelui fiecărui studio. Logo-ul Rockstar este deja extrem de ușor de recunoscut, fiind pus pe unele dintre cele mai bine vândute jocuri din istorie, iar steluța de sub litera R este un simbol pe care toți gamerii îl recunosc imediat. În comparație, Remedy Entertainment are un R „sacadat”, care sugerează, spun producătorii finlandezi, multiplele jocuri din „universuri” diferite pe care studioul le produce.

Logo-ul Remedy este unul nou, fiind folosit până acum doar pentru un singur joc: Alan Wake II, lansat în toamna acestui an. Logo-ul a fost dezvăluit pe 14 aprilie 2023, la o zi după ce logo-ul a fost înregistrat în Uniunea Europeană pentru marcă înregistrată. Vechiul logo Remedy includea silueta unui glonț, în litera R, care aducea aminte de Max Payne, jocul care a consacrat studioul. Acum că Remedy produce jocuri diverse, compania simțea că este nevoie de o schimbare.

foto: reddit

Compania a înregistrat logo-ul și în SUA, pe 24 mai, dar Take-Two a depus documente împotriva acestui logo rapid, și a făcut asta apoi și în SUA și Marea Britanie. Publisher-ul american are timp până pe 6 noimebrie 2025 să aducă noi dovezi că logo-urile celor două companii ar putea crea confuzie în piață. Anterior, Take-Two Interactive a reușit să forțeze studioul Hazelight, responsabil pentru jocul anului 2021, It Takes Two, să abandoneze drepturile asupra acestui nume, întrucât era prea similar cu numele său.

Conflictul între Take-Two și Remedy este cu atât mai ciudat întrucât Max Payne este acum o licență care aparține Rockstar. Max Payne 1 și 2 au fost publicate de Rockstar original, iar licența a rămas în posesia studioului din 2004 până în zilele noastre. Ba chiar Max Payne 3 a fost dezvoltat de Rockstar fără implicarea Remedy Entertainment. Recent, cele două studiouri anunțau chiar un parteneriat, prin care Remedy ar putea folosi din nou licența Max Payne pentru a realiza remake-uri moderne pentru Max Payne 1 și 2. Nu este tocmai clar dacă situația legală referitoare la logo va afecta relațiile dintre Remedy și Rockstar Games în cazul acestor remake-uri.

Etichete: , ,

Sursa: The Verge