Seagate lansează cel mai mare hard disk din lume

Seagate Mozaic 3 Plus

De când au fost lansate, SSD-urile au cam înlocuit vechile hard disk-uri. Sunt mai mici, mult mai rapide și au devenit extrem de accesibile. Însă nu există soluție mai bună decât un HDD atunci când ai nevoie de capacitate mare de stocare, iar Seagate a lansat de curând cel mai încăpător hard disk din lume – Exos X Mozaic 3+ de 30TB. Iar partea cea mai tare la nebunia asta, este faptul că hard-ul va fi disponibil pentru toată lumea, deci nu va fi ceva rezervat pieței enterprise.

Recordul pentru cel mai mare HDD a fost deținut până de curând de Western Digital Gold de 24TB. Pentru a bate acest record, cei de la Seagate au folosit zece platane a câte 3TB pentru a crea Exos X Mozaic 3+. Dar asta nu a fost singura provocare pe care producătorul a avut-o în față, deoarece datele trebuiau să fie și accesibile. Pentru citirea mai ușoară a acestora, producătorul a folosit cei mai mici senzori de câmp magnetic pe care i-a găsit, alături de un controller integrat pe 12nm care îmbunătățește eficiența hard disk-ului cu până la 300% comparativ cu un HDD normal.

Seagate a confirmat că prețul nu va fi exagerat datorită costului de producție mic. Producătorul își face aproape toate componentele in-house, astfel pentru construcția lui Exos X Mozaic 3+ de 30TB au fost folosite carcase, motoare și componente electronice deja existente. Se estimează că prețul pentru un astfel de hard disk va fi undeva la 450$, cu un cost de 15$ per TB. În cotrast, un SSD pe la 450$ oferă capacitate de 4TB, poate 8TB dacă ai noroc să prinzi un model pe SATA în stoc. Așa că hard disk-ul rămâne rege pe stocare.