REVIEW Razer Kishi V2, poate cel mai bun mod de a te juca pe smartphone
Energy Expo - Join the revolution

REVIEW Razer Kishi V2, poate cel mai bun mod de a te juca pe smartphone

Scris de | 30 iunie, 2022

Știm cu toții polemica care înconjoară mai toate forumurile și comunitățile de gaming din lume. Veșnica dezbatere între „PC Master Race” și „Console Peasants”, scuzați-mi apelativul, și toate glumele care se fac pe tema asta, această rivalitate între gamerii care preferă diverse platforme, fiecare dintre ei fiind absolut convins că alegerea lui este cea mai bună. Însă există și o punte comună între jucătorii de pe PC și cei de pe console: glumele pe seama celor care se joaca pe smartphone.

Dacă ești gamer, nu ai cum să nu fi văzut, citit sau auzit vreodată măcar o glumă pe seama celor care preferă telefonul personal pe post de device de gaming. Iar acest „mișto” nu este total neîntemeiat, mai ales că primele jocuri care apăreau pe smartphone-urile timpurii erau prost optimizate și calibrate, aproape de nejucat.

Însă lucrurile stau cu totul altfel de câțiva ani încoace, acum că smartphone-ul ca platformă de joacă a devenit una dintre cele mai populare opțiuni din lume. Adică era și normal să se întâmple așa. Ca să-l parafrazez pe unul dintre developerii de la Blizzard, Wyatt Cheng pe numele său, „Do you guys not have phones?”. Exact. Culmea, celebrele cuvinte au fost rostite chiar în cadrul evenimentului de lansare pentru Diablo Immortal, cel mai „hot” titlu de mobil care există pe piață în acest moment.

Iar Razer a văzut oportunitatea de a-și consolida prezența pe piața gamingului mobil, acolo unde exista deja, oarecum, cu Razer Phone și Razer Phone 2. Iar compania americano-singaporeză a lansat anul trecut Razer Kishi, pentru ca în acest an, chiar în urmă cu două săptămâni de la momentul redactării acestui review, să vină cu V2, o nouă interație a popularului device.

Am avut ocazia să mă joc cu Kishi V2 în aceste săptămâni, culmea, chiar Diablo Immortal, jocul care a schimbat cumva dinamica gamingului pe mobil, desigur, el fiind disponibil și pe PC, însă nu și pe console. Și vreau să zic că fix eu, care sunt pe principiul „PC Master Race all the way”, am fost impresionat de cum a fost optimizat jocul pentru telefoanele mobile și cât de ușor este de jucat pe această platformă. Dacă mai arunci și un Kishi în ecuație, experiența devine deja extrem de similară cu cea de pe consolele portabile. Adică gaming adevărat, nu ne-ncurcăm.

Build & Butoane

Build-ul micului accesoriu este surprinzător de robust, mai ales că, cel puțin la prima vedere, Kishi V2 pare destul de fragil. Vorbim, totuși, de plastic aici, însă compania „verde” a găsit o soluție de a îi oferi un plus de rigiditate. Nu se îndoaie prea ușor, iar atunci când cuplezi telefonul, device-ul începe să semene destul de mult cu un Nintendo Switch ceva mai mic. Desigur, mărimea sa este ajustabilă, astfel încât Kishi V2 să fie compatibil cu orice telefon cu Android. Există, însă, și varianta pentru iPhone, pentru gamerii care preferă telefoanele companiei din Cupertino, California.

În ceea ce privește butoanele, acestea îți oferă un feeling similar cu cele pe care le regăsim pe controllerele de Xbox produse de Razer, adică gama Wolverine. Desigur, păstrând proporțiile în ceea ce privește dimensiunile, însă senzația la apăsare este cât se poate de premium. O altă asemănare cu Switch am remarcat și la dispunerea butoanelor, însă acesta este un lucru normal, nu e ca și când Nintendo ar fi inventat apa caldă. Pe Kishi V2 avem patru butoane principale de control (Y,X,B,A) așezate exact ca la interfața de control de pe Xbox, două joystick-uri dispuse pe părțile opuse ale controllerului, un D-Pad amplasat în partea stângă, dar și patru butoane cu funcții separate pentru navigarea mai rapidă prin meniurile jocurilor.

Și ajungem și la capitolul „triggers”, iar Kishi V2 stă foarte bine și la acest aspect. Avem aici clasicele L1, L2, R1, R2, dar și două butoane mai mici, care vin în completarea acestora și sunt amplasate în aceeași zonă a controllerului. Și care, deși sunt chiar destul de mici, sunt foarte ușor de folosit. Nu mi s-a întmplat niciodată să apăs din greșeală pe altceva decât mi-am propus, așa cum pățesc constant pe numeroase interfețe de control „aftermarket”, ca să spun așa. Sau cel puțin până mă obișnuiesc suficient cu ele.

Și trebuie să mai specific, deși e evident, că Kishi V2 merge de minune cu telefonul conectat la un serviciu de cloud gaming. Adică, da, poți să te joci Cyberpunk 2077 cu ușurință, dacă ai abonament la Nvidia GeForce Now, de exemplu. Iar experiența chiar este una aparte.

Concluzia connect

Razer Kishi V2 a devenit mărul discordiei în grupul meu de prieteni gameri, cu mine transformat total în ultima vreme în avocatul gamingului pe telefonul mobil, o idee pe care, recunosc, nu prea o agream până acum. În continuare nu pot spune că sunt adeptul acestei forme de joacă, însă cu Kishi V2 am descoperit o alternativă extrem de plăcută pentru momentele în care vreau să iau câte o pauză. Iar confortul și portabilitatea pe care ți le oferă acest device, cuplat cu smartphone-ul din dotare, chiar m-au impresionat destul de tare. Deci da, numele meu este Claudiu și de câteva săptămâni sunt și mobile gamer.

Etichete: , , , , ,