Neuralink a implantat cu succes primul cip în creierul unui om, anunță Elon Musk

Scris de | 30 ianuarie, 2024
Neuralink a implantat cu succes primul cip în creierul unui om, anunță Elon Musk

Neuralink, compania de implanturi neurale a lui Elon Musk, ar fi reușit pentru prima dată în istorie să implanteze cu succes un cip în creierul unui pacient uman. Până acum, demonstrațiile publice ale tehnologiei au folosit animale precum porci pentru a prezenta datele pe care aceste cipuri le pot raporta către un computer. Scopul final al acestor cipuri neurale este ajutarea persoanelor paralizate să interacționeze cu un computer pentru a putea comunica mai ușor.

Elon Musk confirmă faptul că Neuralink a implantat cu succes primul cip

Anunțul a fost făcut chiar de către Elon Musk pe contul său de pe rețeaua X, fără să dea foarte multe detalii:

„Primul om care a primit un implant de la Neuralink ieri se recuperează Bine.

Rezultatele inițiale sunt promițătoare pentru detecția impulsurilor neuronale.”, a scris Musk.

Compania Neuralink a primit de curând aprobare din partea FDA pentru a putea începe să facă primele operații experimentale pe oameni. Compania a acceptat în această perioadă de teste înscrieri doar de la persoane paralizate din cauze precum rănirea coloanei cervicale sau scleroză (ALS).

Compania spune că scopul acestor teste este să stabilească o conexiune între modulul BCI (Brain-Computer Interface/ Interfață creier-computer) și un computer. Pacienții ar trebui să poată, cu ajutorul acestui modul, să controleze un mouse și o tastatură virtuală folosind impulsurile din creier. Astfel, vor putea să acceseze funcțiile unui computer, inclusiv pe cele de comunicare, chiar și fără a avea nevoie să își miște membrele.

Desigur, acesta este doar primul pas în cercetarea Neuralink. Anterior, Musk a dezvăluit că plănuiește ca produsele companiei să ajute oamenii să își redobândească mobilitatea prin interfețe cu echipamente ajutătoare și proteze avansate pe care să le controleze tot prin impulsuri neuronale. De asemenea, sunt în plan și interfețe neuronale care să îi ajute pe oamenii cu deficiențe de vedere să poată „recunoaște” mai bine elementele din mediul înconjurător pentru a se putea deplasa mai ușor.

Aceste concepte demne de filmele science fiction sunt însă departe. Momentan, Neuralink a implantat cu succes primul cip în creierul uman și abia începe testele pentru primul pas al acestui proces care va fi cu siguranță unul de durată.

Telepathy, primul produs comercial de la Neuralink

Cu această ocazie, Musk a anunțat și primul produs comercial de la Neuralink, numit Telepathy. Acesta este un dispozitiv care va putea interpreta semnalele neurale de la cipul implantat în creier și care le va transmite wireless către un computer sau smartphone pentru control.

Desigur, primele persoane care vor beneficia de Telepathy vor fi cei care nu își pot controla membrele. Musk a oferit și un exemplu de beneficii ale Telepathy: o persoană precum Stephen Hawking, care comunica foarte lent printr-un computer care îi înregistra mișcările feței, ar putea să „vorbească” prin intermediul unui computer mai repede decât poate să scrie un dactilograf profesionist.

Etichete: , , ,