Un fost inginer Apple, condamnat la închisoare pentru furt de tehnologie

Scris de | 9 februarie, 2024
Un fost inginer Apple, condamnat la închisoare pentru furt de tehnologie

Un fost inginer al Apple, Xiaolang Zhang, a pledat vinovat pentru furtul informațiilor cu privire la dezvoltarea unui vehicul autonom de către compania pentru care lucra (binecunoscuta mașină Apple), și a fost condamnat la 120 de zile în închisoare, urmate de 3 ani de eliberare condiționată. Zhang a fost arestat în 2018 pe aeroportul internațional din San Jose, când se pregătea să se îmbarce într-un avion cu destinația China. Inițial, a pledat nevinovat, până când a admis faptele sale, în 2022.

Pe lângă condamnarea la închisoare, Zhang este și dator cu suma de 146.984 de dolari, se arată în decizia tribunalului. Pedeapsa pe care o putea primi Zhang inițial era de până la 10 ani de închisoare și o amendă de 250.000 de dolari.

Zhang a lucrat ca inginer hardware pentru compania din Cupertino, fiind parte din echipa care dezvolta Project Titan – vehiculul autonom al celor de la Apple. Conform plângerii făcută de Apple, el a transferat prin AirDrop, pe laptop-ul soției sale, un document de 25 de pagini care conținea schițe ale unei plăci PCB ce era folosită în vehiculul autonom. De asemenea, a salvat pe același laptop copii ale unor manuale tehnice care descriau prototipul Apple, și a furat plăci PCB și un server Linux de la laboratoarele de dezvoltare ale companiei.

După un concediu de paternitate, Zhang a anunțat că își dă demisia de la Apple și că va merge să lucreze la XPeng Motors, în China. Această decizia a declanșat o investigație internă, deoarece XPeng lucrează la tehnologii de condus autonome, iar fostul angajat Apple a fost văzut pe camerele de filmat cum fura tehnologie din laboratorul Apple. Este așteptat să se predea până la data de 19 iunie, moment în care va fi trimis la o închisoare de minimă securitate cât mai aproape posibil de casa sa din San Jose, California.

Între timp, planurile Apple de a lansa un vehicul autonom s-au schimbat, și se pare că firma din Cupertino se concentrează acum pe dezvoltarea unui vehicul electric, care nu va vedea însă lumina zilei înainte de anul 2028.

Etichete: , , ,

Sursa: Ex-Apple engineer sentenced to six months in prison for stealing self-driving car tech