Midjourney se pregătește să interzică imaginile cu Trump și Biden înainte de alegerile din SUA

Scris de | 9 februarie, 2024
Midjourney se pregătește să interzică imaginile cu Trump și Biden înainte de alegerile din SUA

Problemele pe care le poate crea rapiditatea cu care s-au popularizat uneltele de creare a imaginilor cu ajutorul inteligenței artificiale sunt mai palpabile ca niciodată în 2024. Ușurința cu care pot fi utilizate DALL-E 3 sau Midjourney ar putea da naștere unor campanii de dezinformare masive, „ajutate” de realizarea unor imagini false cu ajutorul inteligenței artificiale, iar cum acesta este un an electoral într-o mulțime de țări, putem fi aproape siguri că vor exista și astfel de cazuri.

Statele Unite sunt una dintre țările în care se vorbește foarte des de ceva timp despre felul în care inteligența artificială ar putea afecta alegerile, iar una dintre platformele cheie în popularizarea AI-ului generativ, Midjourney, tocmai a anunțat planurile sale pentru a se asigura că nu se va întâmpla asta. Într-o discuție purtată pe Discord, CEO-ul Midjourney, David Holz, le-ar fi spus utilizatorilor platformei că aceasta e foarte aproape să interzică imaginile cu Trump și Biden pentru următoarele 12 luni.

„Știu că e amuzant să creezi poze cu Trump – și eu fac asta” a spus Holz. „Trump e foarte interesant, din punct de vedere estetic. Cu toate acestea, poate e mai bine să nu facem asta – mai bine să renunțăm puțin în timpul acestor alegeri. Vom vedea”. Bloomberg amintește de momentul în care au fost create fotografii cu Trump fiind arestat sau de fotografiile care îl prezentau pe Papa Francisc într-o geacă în stilul celor de la Balenciaga, acesta fiind momentul în care Midjourney a renunțat la a mai oferi trialuri gratuite.

Midjourney are deja politici care interzic crearea de imagini cu persoane publice în posturi „care pot induce în eroare” sau cu evenimente (istorice sau nu) care pot face același lucru. Este o regulă destul de interpretabilă și de vagă, care poate fi destul de ușor manevrată, iar cei de la Bloomberg au reușit chiar să genereze fotografii cu Trump folosind o versiune mai veche a platformei. Midjourney nu este însă singura platformă de creare de imagini cu AI, astfel că astfel de reguli ar trebui implementate la un nivel mai larg, pentru a putea asigura, măcar într-o oarecare măsură, faptul că acest tip de AI nu va avea un rol de jucat în alegerile de pe întreg mapamondul. Până atunci însă, suntem „la mila” companiilor, și așteptăm să își impună singure astfel de reguli, precum Meta, care a anunțat că va marca imaginile, videoclipurile sau clipurile audio care sunt create cu ajutorul AI-ului.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Midjourney might ban Biden and Trump images this election season