Lupii „mutanți” de la Cernobîl luptă zilnic cu cancerul și câștigă. Cum ne-ar putea ajuta asta

Scris de | 13 februarie, 2024
Lupii „mutanți” de la Cernobîl luptă zilnic cu cancerul și câștigă. Cum ne-ar putea ajuta asta

Lupii mutanți care se plimbă pe străzile abandonate din Cernobîl au dezvoltat o rezistență la cancer, fiind expuși zilnic la radiațiile care au fost cauzate de explozia reactorului 4 de la centrala nucleară, în 1986. Zona a fost evacuată și abandonată de atunci, fiind stabilită și o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri în jurul exploziei, unde nivelul de radiații este foarte ridicat și poate cauza cancer pentru cei expuși.

Deși oamenii nu s-au întors în Cernobîl, zona de excludere are parte de viață sălbatică, sub forma unor animale precum lupi sau cai, transformând-o într-un peisaj apocaliptic. Cu toate acestea, faptul că aceste animale care suferă mutații reușesc să supraviețuiască într-un mediu atât de ostil este un lucru care merită studiat și cu asta se ocupă doctor Cara Love, ecotoxicolog și biolog evoluționist la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii.

Cara Love a studiat în ultimii ani felul în care lupii de la Cernobîl supraviețuiesc în ciuda expunerii de generații la particulele radioactive. În 2014, aceasta vizita zona de excludere alături de o echipă de cercetători pentru a pune o zgardă specială pe lupii de-acolo, care permitea localizarea lor în timp real, precum și cantitatea de radiații la care erau expuși. De asemenea, cercetătorii au prelevat mostre de sânge pentru a înțelege cum răspund corpurile lupilor la radiațiile ce cauzează cancer.

Descoperirea lor a fost că lupii de la Cernobîl sunt expuși zilnic la o cantitate de radiații de 11,28 milirem, de 6 ori mai mult decât limita de siguranță legală pentru un om. Cara Love a descoperit că lupii au sistemele imune modificate, similare cu cele ale pacienților cu cancer care trec prin tratamente cu radiații. Ba mai mult, a descoperit o rezistență din punct de vedere genetic față de riscul crescut de cancer provocat de radiații la unele animale. Există multe mutații care cresc riscul de cancer în oameni – spre exemplu, prezența unei variații a genei BRCA face ca o femeie să aibă un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân sau cancer ovarian. Însă descoperirea unei mutații care ar face ca oamenii să fie mai rezistenți la această boală ucigătoare nu a fost făcută niciodată.

Doctor Love își dorește să se întoarcă în zona de excludere pentru mai multe cercetări, însă acest lucru este momentan imposibil, din cauza invaziei ruse în Ucraina. Aceasta a prezentat rezultatele descoperite până acum luna trecută, la un congres științific organizat în Seattle.

Etichete: , ,

Sursa: Chernobyl's mutant wolves appear to have developed resistance to cancer, study finds