Moment istoric pentru OpenAI: noul AI Sora poate genera clipuri video realiste la comandă

Scris de | 16 februarie, 2024
Moment istoric pentru OpenAI: noul AI Sora poate genera clipuri video realiste la comandă

La puțin peste un an de la lansarea ChatGPT, tehnologia care a adus AI-ul în mâinile tuturor, OpenAI anunță următorul său produs care ar putea schimba pentru totdeauna conținutul video de orice fel. Sora este noul său model AI care poate genera clipuri video realiste, convingătoare, pe baza unor simple descrieri, la fel cum realizezi pentru un generator AI de imagini. Acest AI intră momentan într-un stadiu de testare foarte limitată, însă având în vedere viteza cu care noi produse AI apar și cât de repede evoluează acestea, ne așteptăm să vedem un produs public în viitorul apropiat.

Sora va schimba felul în care privim conținutul video de pe internet

Open AI spune că Sora poate genera pe baza unui simplu text, un clip video complex, cu multiple personaje,  în orice tip de stil dorești. Durata maximă a unui clip generat poate fi de 1 minut, momentan, iar clipul poate avea multiple cadre. Practic, poate să și „monteze” mai multe imagini în mișcare în succesiune. Clipurile nu au sunet, însă există deja multiple AI-uri alternative care sunt dedicate exclusiv generării de sunet.

Avantajul Sora este nu doar că poate genera imagini extrem de convingătoare, ci poate să și modifice alte clipuri video, adăugând cadre între cele deja existente, sau poate chiar genera un clip video animat pe baza unei fotografii.

Desigur, nu oricine va putea cere ceva AI-ului Sora pentru a obține rezultate la fel de impresionante precum cele prezentate pe pagina oficială OpenAI. Acolo sunt demonstrate cele mai bune rezultate. Acestea nu sunt însă perfecte, la o analiză mai atentă putând fi observate mici erori sau inconsistențe. Totuși, la o privire rapidă, pot să păcălească chiar și cei mai vigilenți utilizatori.

Chiar OpenAI are o secțiune pe pagina oficială unde demonstrează momente în care AI-ul „halucinează” și afișează anumite elemente cu erori. Totuși, acest model AI abia acum se lansează, deci de acum înainte, acesta va fi îmbunătățit din ce în ce mai mult. De altfel, am văzut deja viteza de dezvoltare a sistemelor AI de tot felul. Generatoarele de imagini precum DALL-E sau Midjourney au trecut în doar câțiva ani de la „jucării” care abia puteau genera obiecte care să semene cât de cât cu ceea ce era cerut în „prompt” la modele avansate care pot genera imagini realiste în doar câteva secunde. Ceva similar s-ar putea întâmpla rapid și cu Sora de la OpenAI.

OpenAI ne asigură că va implementa protecții în tehnologia sa

O astfel de tehnologie are șansa de a schimba complet lumea. De la faptul că nu va mai fi nevoie de atât de mult „b-roll stock” pentru a integra în clipuri video sau prezentări, ceea ce va afecta creatorii de conținut care vând astfel de imaginei, până la faptul că nu vom mai putea fi siguri de autenticitatea materialelor video pe care le vom vedea pe internet sau la televizor. Din momentul în care această tehnologie devine publică, putem presupune că totul poate să fie generat de un AI.

OpenAI ne asigură că vor exista protecții, iar cei care testează acum acest model AI vor încerca să îl pună în dificultate și să descopere vulnerabilități și posibile cazuri de utilizare problematice. Cel mai probabil, nu vom putea genera clipuri video cu vedete sau alte persoane publice, însă asta nu va opri alte modele AI alternative care vor permite asta să apară.

Etichete: , ,

Sursa: OpenAI