Samsung lansează carduri SD Express care pot rula aplicații AI, deși telefoanele sale cu AI nu au slot de card

Scris de | 29 februarie, 2024
Samsung lansează carduri SD Express care pot rula aplicații AI, deși telefoanele sale cu AI nu au slot de card

Samsung a anunțat o nouă serie de carduri microSD cu viteze de transfer foarte mari, apropiate de cele ale SSD-urilor externe pe USB. Acestea sunt primele compatibile cu standardul SD Express (interfață PCI-Express 3×1) și vin doar în variantă de 256 GB, însă vor permite realizarea oricărui tip de sarcină avansată direct pe card, inclusiv rularea de aplicații AI. Lansarea acestor carduri nu va avea loc imediat, ci în cea de-a doua parte a anului.

Noile carduri SD Express de la Samsung promit viteze de SSD în format microSD

De obicei, veștile noi despre carduri microSD fac referire la capacitatea de stocare mai mare, însă noul model SD Express de la Samsung nu împinge nicio limită la acest capitol. Compania s-a concentrat pe viteze de transfer, promițând până la 800 MB/s pentru citire de pe card, ceea ce va accelera cu siguranță transferul de pe un astfel de card către un computer, de exemplu. Această viteză este de 2,5 ori mai mare decât cea a unui card UHS-II obișnuit, de patru ori față de UHS-II și de 1,4 ori mai mare decât cea a unui SSD pe SATA. Astfel, ajunge la vitezele unor SSD-uri NVMe.

Pentru că vitezele mari de transfer aduc de la sine și temperaturi crescute, compania spune că a implementat o tehnologie numită Dynamic Thermal Guard (DTG), care va ține acest aspect sub control, pentru a asigura o temperatură optimă în timpul utilizatorii.

Singura problemă va fi însă găsirea unui dispozitiv care să beneficieze de pe urma acestui card. Întrucât este un nou standard, SD Express nu poate atinge vitezele maxime de transfer de date pe dispozitivele din prezent. Este necesar un cititor de carduri special, care include încă un rând de pini extra. De asemenea, Samsung vorbește despre aplicații AI care pot rula de pe cardul microSD, dar telefoanele sale cu AI, seria Galaxy S24 nici măcar nu include un slot pentru astfel de carduri și nici majoritatea flagship-urilor din 2024 care au fost deja lansate sau care sunt la orizont și ar putea integra AI.

Odată cu noile carduri SD Express de 256 GB cu viteze mari, compania a anunțat și primele sale carduri UHS-I de 1 TB. Acestea sunt modele din seriile Evo Plus și Pro Plus, cu certificări A2 și V30. Astfel, acestea pot asigura rularea de aplicații de mobil la viteze înalte și pot asigura compatibilitate cu camere foto și video care au nevoie de viteze mari de transfer. Aceste carduri se lansează în următoarele câteva săptămâni.

Niciunul dintre noile modele de carduri microSD de la Samsung nu au o dată fermă de lansare sau prețuri recomandate, momentan.

Sursa: Samsung