Nikon cumpără RED, compania americană care produce camere de cinema

Scris de | 7 martie, 2024
Nikon cumpără RED, compania americană care produce camere de cinema
foto: cined.com

Producătorul japonez de echipament foto/video Nikon, anunță achiziția în totalitate a companiei americane RED, cunoscută pentru dezvoltarea de soluții de înregistrare video pentru producții cinematografice. RED Cameras va deveni o subsidiară a Nikon și va permite dezvoltarea brand-ului japonez într-un domeniu în care nu avea foarte multă prezență în trecut. Este interesant de analizat și istoricul celor două companii, care până anul trecut au fost în litigii pe baza unor brevete.

Japonezii de la Nikon intră în piața de camere de cinema prin achiziția RED

În 2022, Nikon a lansat un update de software pentru camera sa mirrorless de top, modelul Z9, care adăuga înregistrare video în format RAW compresat. RED deține brevetul pentru tehnologia care permite înregistrare video în acest format, dar Nikon a contestat legitimitatea acestui brevet și felul în care acesta a fost acordat. După un an, procesul a fost anulat de un judecător, iar Nikon a putut păstra funcția pe camerele sale.

Acum, cele două companii își unesc forțele. Este interesant faptul că nu a fost anunțat un preț sau alte detalii care au dus la încheierea acestei tranzacții. De asemenea, Nikon nu a anunțat dacă va prefera să păstreze brevetele de înregistrare RAW internă pentru dispozitivele sale, sau dacă va deschide brevetul pe care anterior l-a contestat, pentru a putea fi folosit și de alți producători de camere.

Toate celelalte camere din piață care doresc să înregistreze în format RAW se folosesc de dispozitive externe, precum cele de la Atomos din seria Ninja, care folosesc semnalul video extern al camerelor prin HDMI sau SDI pentru a oferi această funcție.

Iată comunicatul de presă publicat de Nikon (tradus cu ajutorul inteligenței artificiale Gemini)

„Corporația Nikon (Nikon) anunță încheierea unui acord pentru achiziționarea a 100% din acțiunile de capital social deținute de RED.com, LLC (RED), prin urmare RED va deveni o filială deținută integral de Nikon, în conformitate cu un Acord de achiziție a acțiunilor de capital social încheiat cu domnul James Jannard, fondatorul său, și domnul Jarred Land, președintele actual, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții de închidere.

Din momentul înființării sale în 2005, RED a fost în fruntea camerelor digitale de cinema, introducând produse care au definit industria, precum originalul RED ONE 4K până la modelul de ultimă generație V-RAPTOR, cu tehnologia proprie de compresie RAW. Contribuțiile RED la industria cinematografică i-au adus nu numai un Premiu Oscar, dar au făcut din aceasta camera de filmat preferată pentru numeroase producții de la Hollywood, fiind apreciată de regizori și directori de imagine din întreaga lume pentru angajamentul său față de inovație și calitatea imaginii optimizate pentru cele mai înalte niveluri de producție cinematografică și video.

Acest acord a fost încheiat ca rezultat al dorinței reciproce a Nikon și RED de a răspunde nevoilor clienților și de a oferi experiențe de utilizator excepționale care să depășească așteptările, prin unirea punctelor forte ale ambelor companii. Expertiza Nikon în dezvoltarea de produse, fiabilitatea excepțională și know-how-ul în procesarea imaginii, precum și tehnologia optică și interfața utilizator, împreună cu cunoștințele RED în domeniul camerelor de cinema, inclusiv tehnologia unică de compresie RAW și știința culorii, vor permite dezvoltarea unor produse distinctive pe piața camerelor digitale de cinema profesionale.

Nikon va folosi această achiziție pentru a se extinde pe piața camerelor digitale de cinema profesionale aflată în rapidă creștere, bazându-se pe bazele și rețelele de afaceri ale ambelor companii, promițând un viitor interesant al dezvoltării de produse care va continua să depășească limitele a ceea ce este posibil în producția de film și video.”

Sursa: Nikon