Android 15 va implementa o funcție pe care iPhone o are de câțiva ani deja

Scris de | 14 martie, 2024
Android 15 va implementa o funcție pe care iPhone o are de câțiva ani deja

Când vine vorba despre funcții de securitate, Apple are un avans destul de mare în fața Android, fie că vorbim despre capabilități de autentificare biometrică facială, fie despre funcții care să protejeze dispozitivele sau utilizatorii de eventuale hack-uri. O funcție pe care Apple a implementat-o în dispozitivele sale de câțiva ani buni, cea care permite iPhone-urilor și altor dispozitive Apple să poată fi găsite prin Find My chiar și atunci când sunt închise, va veni pe telefoanele cu Android abia în varianta următoare, care va fi lansată la toamnă.

Utilizatorii de Pixel vor fi, cel mai probabil, primii care își vor putea găsi telefoanele pe hartă, chiar dacă sunt închise

Android 15 va include ceea ce Google numește Powered Off Finder API. Acesta va permite dezvoltatorilor hardware să folosească codul Google pentru a lega dispozitivele la rețeaua Find My Device de pe Android. Cu această funcție activă, telefoanele vor putea trimite semnale radio prin Bluetooth, chiar dacă acestea sunt închise. Alte dispozitive cu Android cu suport pentru această funcție vor putea detecta aceste semnale, și vor raporta poziția către serverele Google.

Astfel, chiar dacă îți pierzi telefonul și acesta este găsit de cineva și apoi închis, este posibil ca inclusiv telefonul celui care l-a găsit să raporteze poziția dispozitivului tău. Aceste funcții nu sunt tocmai noi pentru toate telefoanele cu Android. Samsung și-a dezvoltat propria soluție prin intermediul SmartThings Find, cea care permite și dispozitivelor SmartTag să poată fi găsite, poziția lor fiind raportată de orice alt dispozitiv Samsung din apropiere.

Avantajul noului API de la Google este însă compatibilitatea universală cu dispozitivele cu Android. Astfel, se poate crea rapid o rețea imensă de dispozitive care să poată raporta oricând locația unui dispozitiv pierdut, crescând astfel șansele ca acela să poată fi găsit.

Desigur, nu toate telefoanele cu Android vor fi compatibile. Cel mai probabil modelele cele mai recente și modelele viitoare de dispozitive, care vor primi update la Android 15, vor putea folosi această funcție. Cel mai probabil, va fi necesară și o anumită versiune de Bluetooth, care să funcționeze în modul Low Energy, dar și condiții software care să închidă telefoanele înainte ca toată bateria să fie consumată, pentru  a putea transmite în continuare semnale radio.

Cel mai probabil, primele telefoane care vor integra această funcție vor fi modelele Pixel 9, care sunt așteptate cândva în luna octombrie, alături de versiunea finală a lui Android 15.

Etichete: , , ,

Sursa: Android Aurthority