VIDEO SpaceX Starship a decolat cu succes și a reușit inserția orbitală în timpul celui de-al treilea test

FOTO via SpaceX

SpaceX Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată de om, a decolat de la baza Starbase din Boca Chica. Spre deosebire de predecesorii săi, ea a rămas întreagă și continuă să zboare până ce va ameriza controlat în Oceanul Indian.

Până în acest moment, Starship a reușit separarea la cald de propulsorul său Super Heavy și a deschis în scop de test o ușă cargo pentru a demonstra cum ar putea fi utilizată pentru misiuni precum livrarea sateliților Starlink pe orbită. Cea mai recentă actualizare de la SpaceX indică faptul că vehiculul a intrat într-o „fază de croazieră” înainte de a încerca o repornire planificată a motoarelor Raptor, după aproximativ 40 de minute de zbor.

Acesta a fost a treia încercare SpaceX de a testa Starship, prima având loc pe 20 aprilie anul trecut, încercare care s-a sfârșit în flăcări. A doua încercare, cea de pe 18 noiembrie, a avut mai mult succes: în timp ce propulsorul Super Heavy a explodat după separare, nava spațială Starship și-a continuat călătoria spre orbită, acolo unde compania lui Musk spune că s-a autodistrus după ce contactul cu vehiculul a fost pierdut.

Testul Starship de astăzi a fost autorizat de Administrația Federală de Aviație (FAA) a SUA miercuri, cu mai puțin de 24 de ore înainte de ora programată de lansare, după ce a s-a stabilit că SpaceX a „îndeplinit toate cerințele de siguranță, mediu, politică și responsabilitate financiară”.