CIA ar fi creat conturi false de social media pentru a face propagandă în China

Scris de | 15 martie, 2024
CIA ar fi creat conturi false de social media pentru a face propagandă în China

CIA ar fi lansat o operațiune secretă de a enerva oficialii din China și de a întoarce opinia publică împotriva lor prin știri negative postate de conturi create pe social media. Informația vine de la Reuters și este citată de The Verge, iar aceasta ar fi început în 2019, un alt scop al său fiind acela de a cauza paranoia în guvernul lui Xi Jinping. Astfel, agenții CIA ar fi creat conturi false de social media pentru a răspândi zvonuri, cum ar fi acelea că membri ai Partidului Comunist și-ar ascunde averile în afara granițelor țării, sau pentru a critica inițiative ale guvernului din China, precum programul de construire a infrastructurii în alte țări, pe care l-au numit corupt.

CIA nu a oferit un răspuns celor de la Reuters, care au mai spus și că operațiunea, care a fost autorizată la acea vreme de Donald Trump, se extinde dincolo de granițele Chinei. De fapt, aceasta ar folosi social media pentru a influența opinia publică în tot sud-estul Asiei, în Africa și în Pacificul de Sud. Aceste regiuni sunt și cele în care acționa programul Belt and Road Initiative al Chinei, fiind și una dintre țintele CIA-ului.

Propaganda realizată de un stat cu ajutorul social media nu reprezintă nimic nou, însă în marea majoritate a timpului citim despre alte state care iau la țintă Statele Unite. Spre exemplu, Rusia a fost acuzată de multe ori că ar crea conturi false și ferme de troli care vor să influențeze opinia publică din SUA, cu un fost aliat al președintelui de la Kremlin, Vladimir Putin, care a și recunoscut anul trecut că a creat o fermă de trolli pentru a interveni în alegerile din SUA. Tot atunci, Rolling Stone a scris că o rețea din China a creat o publicație falsă de extremă dreapta care promova povești false în social media europeană.

Etichete: , , , , ,

Sursa: CIA allegedly made fake social media accounts to troll the Chinese government