Imagini 3D ale peste 13.000 de vertebrate din muzee pot fi văzute gratuit cu proiectul oVert

Foto: oVert

Un proiect numit openVertebrate (oVert) a fost finalizat recent și permite acces gratuit la imagini 3D ale unor vertebrate expuse în muzee, în cadrul unei librării digitale. În total, sunt peste 13.000 de animale incluse în acest proiect, care a fost numit o reușită semnificativă pentru muzeele de istorie a naturii, precum și cercetători, studenți și publicul larg. oVert reprezintă o colaborare între specialiști din 25 de instituții al căror obiectiv este de a adăuga plus valoare colecțiilor din muzee prin a le face disponibile la o scară mai largă. Imaginile din acest proiect oferă mai multe detalii care ar putea fi obținute numai prin disecție sau recoltarea țesuturilor.

„Muzeele sunt constant implicate într-o luptă ideologică. Vrei să protejezi specimenele, dar vrei și să le permiți oamenilor să le utilizeze. oVert este o cale de a reduce uzura pe care acestea o pot înregistra, și în același timp de a mări posibilitatea de acces. Este următorul pas logic în misiunea colecțiilor din muzee” declară David Blackburn, unul dintre liderii proiectului și curator în cadrul Muzeului din Florida.

Pe parcursul ultimilor 6 ani, membrii proiectului au realizat scanări cu computerul tomograf ale diferitelor specii și genuri de amfibieni, reptile, pești, păsări și mamifere, construind astfel modele care pot oferi o privire asupra animalelor, din interior și din exterior. În ceea ce privește animalele prea mari pentru a putea fi scanate în acest fel, cum sunt balenele, scheletul acestora a fost deconstruit bucățică cu bucățică și scanat astfel, pentru a fi reasamblat apoi atât fizic, cât și digital.

Foto: oVert

oVert a oferit deja câteva noutăți cu privire la lumea animalelor. Spre exemplu, se credea că tatu este singurul mamifer cu coadă acoperit cu acel strat intern ca o platoșă, numit osteoderm. În 2023 însă, un alt membru al proiectului, Edward Stanley, realiza o scanare a unei specii de șoarece pe care a găsit aceleași formațiuni osoase. De asemenea, prin studiul a peste 500 de specimene oVert, a fost descoperit faptul că broaștele și-au pierdut și recăpătat dinții de peste 20 de ori de-a lungul istoriei evoluției lor.

Scanările realizate de oVert nu sunt folosite însă numai de oamenii de știință. Artiști au folosit modelele 3D pentru a crea replici realiste ale animalelor, iar fotografii ale specimenelor oVert au fost integrate în expozițiile de la muzee, sau folosite în căști VR pentur a permite interacțiunea utilizatorilor cu ele. Mai multe date despre oVert pot fi văzute în videoclipul de mai jos.