PornHub, blocat într-un stat din SUA. Ar putea să facă asta și în Europa

Scris de | 15 martie, 2024
PornHub, blocat într-un stat din SUA. Ar putea să facă asta și în Europa
foto: Cătălin Nițu / connect.ro

PornHub, unul dintre cele mai mari site-uri pentru adulți nu mai poate fi accesat din statul Texas din SUA. Această decizie a fost una voluntară din partea companiei, care a dezactivat accesul în această regiune în semn de protest, împotriva unei noi legi care obligă site-urile pentru adulți să implementeze sisteme de verificare a vârstei pe baza unei cărți de identitate și să afișeze mesaje care ar implica faptul că pornografie poate să afecteze dezvoltarea creierului.

Compania protestează împotriva noii legislații din Texas

Statul Texas dorește ca site-urile pentru adulți să ceară utilizatorilor o verificare pe baza cărții de identitate pentru acces la conținutul găzduit pe platforma sa. Minorii nu ar trebui să poată accesa astfel PornHub sau alte site-uri pentru adulți fără un astfel de sistem, iar lipsa unor astfel de sisteme ar putea duce la amenzi. De asemenea, în Texas, site-urile pentru adulți vor trebui să afișeze un mesaj de avertizare pentru riscuri asupra sănătății, pentru lucruri care nu au fost dovedite științific, precum faptul că ar împiedica „dezvoltarea creierului uman”.

PornHub a publicat o scrisoare pe prima pagină a site-ului său, care înlocuiește serviciul pentru adulți în Texas, unde compania explică utilizatorilor motivul pentru care nu mai pot accesa acest conținut. Iată scrisoarea integrală:

Dragă utilizator,

După cum s-ar putea să știi, oficialii aleși din Texas ne cer să verificăm vârsta ta înainte de a-ți permite accesul la site-ul nostru web. Nu numai că acest lucru afectează drepturile adulților de a accesa discursuri protejate, dar și eșuează într-o examinare riguroasă prin folosirea celor mai puțin eficiente și, totuși, cele mai restrictive mijloace de realizare a scopului declarat al Texasului de a proteja presupus minorii.

În timp ce siguranța și conformitatea sunt în fruntea misiunii noastre, furnizarea de identificare de fiecare dată când dorești să vizitezi o platformă pentru adulți nu este o soluție eficientă pentru protejarea utilizatorilor online și, de fapt, va pune minorii și intimitatea ta în pericol.

Încercarea de a impune verificarea vârstei fără niciun mijloc de aplicare la scară largă oferă platformelor alegerea de a respecta sau nu, lăsând mii de platforme deschise și accesibile. După cum am văzut în alte state, astfel de legi au eșuat în protejarea minorilor, ducând utilizatorii de pe acele câteva site-uri care respectă legea către mii de site-uri, cu mult mai puține măsuri de siguranță în loc, care nu respectă legea. Foarte puține site-uri sunt capabile să se compare cu măsurile robuste de încredere și siguranță pe care le avem în prezent. Pentru a proteja minorii și intimitatea utilizatorului, orice legislație trebuie să fie aplicată împotriva tuturor platformelor care oferă conținut pentru adulți.

Din păcate, legea din Texas privind verificarea vârstei este ineficientă, haotică și periculoasă. Nu numai că nu va proteja cu adevărat copiii, dar inevitabil va reduce și abilitatea creatorilor de conținut de a posta și distribui conținut legal pentru adulți și va afecta direct capacitatea lor de a împărtăși mesajele artistice pe care doresc să le transmită.

Siguranța utilizatorilor noștri este una dintre cele mai mari preocupări ale noastre. Noi credem că singura soluție eficientă pentru protejarea minorilor și a adulților este să verificăm vârsta utilizatorilor pe dispozitivul lor și să le permitem sau să le refuzăm accesul la materiale și site-uri restricționate pe baza acelei verificări.

Facem apel la toate site-urile pentru adulți să respecte legea. Până când soluția reală va fi oferită, am luat decizia dificilă de a dezactiva complet accesul la site-ul nostru în Texas. În acest fel, ne conformăm legii, așa cum facem întotdeauna, dar sperăm că guvernele din întreaga lume vor implementa legi care să protejeze cu adevărat siguranța și securitatea utilizatorilor.

Te încurajăm să:

  1. Aflați mai multe despre soluțiile de verificare a vârstei bazate pe dispozitiv* care fac internetul mai sigur, respectând în același timp intimitatea ta.
  2. Contactați reprezentanții dumneavoastră și cereți soluții de verificare a vârstei bazate pe dispozitiv care să facă internetul mai sigur, respectând în același timp intimitatea ta.

*Verificarea Vârstei Bazată pe Dispozitiv se referă la orice abordare a verificării vârstei în care informațiile personale utilizate pentru a verifica vârsta utilizatorului sunt fie partajate în persoană la un comerciant autorizat, introduse local în dispozitivul utilizatorului, fie stocate pe o rețea controlată de producătorul dispozitivului sau furnizorul sistemului de operare al dispozitivului. Fie prin intermediul software-ului preinstalat de blocare și filtrare a conținutului, dezactivarea permisiunilor de navigare pe web sau alte mijloace, utilizatorul va fi apoi împiedicat să acceseze conținut restricționat pe baza vârstei peste internet dacă nu sunt verificate vârsta. Pentru a deveni realitate, o astfel de abordare necesită cooperarea producătorilor și furnizorilor de sisteme de operare.

PornHub ar putea avea probleme similare și în Europa în curând

Recent, PornHub a fost pus pe lista de servicii „VOLP” (very large online platform) de către Uniunea Europeană, iar sub Digital Markets Act, această încadrare vine și cu multe responsabilități în plus pentru platforme. Trebuie să ofere moderare mai bună, sisteme de contestare a deciziilor de moderare și protecție a minorilor, cât și protecții împotriva conținutului care încalcă drepturile omului pentru utilizatorii din Uniunea Europeană.

PornHub a contestat această încadrare în instanță, însă dacă nu va avea câștig de cauză, va trebui să implementeze toate aceste noi protecții sau să riște amenzi imense. Cel mai probabil PornHub va aplica o strategie similară de blocare temporară a conținutului și în UE, în cazul în care va trebui să ia astfel de măsuri. Compania a procedat similar și în alte state americane precum Mississippi, Virginia, Arkansas, Utah și Carolina de Nord.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete:

Sursa: via The Verge