La mai bine de un an de la „explozia” AI-ului în mainstream, YouTube vine cu primele schimbări de politică editorială, care va afecta creatorii de conținut care vor publica conținut generat de AI. Compania dorește marcarea clară a clipurilor realizate prin utilizarea tehnologiilor de inteligență artificială pentru a realiza clipuri video sau sunete care pot părea realiste, dar sunt, de fapt, modificate substanțial cu AI sau generate complet.
YouTube este prima rețea de socializare care impune un regulament pentru conținutul AI
Toți utilizatorii care urcă pe YouTube clipuri care sunt realizate prin alterarea sau generarea completă, vor trebui să marcheze creațiile corespunzător, pentru transparență. Regulamentul se aplică clipurilor care includ conținut care pot fi „ușor confundat” cu ceva real, precum o persoană reală, un eveniment sau un loc. Acest lucru se aplică și vocilor realizate cu AI, sau clipurilor care înlocuiesc fața unei persoane cu o altă față. De asemenea, dacă un loc real este modificat digital pentru a părea schimbat, precum adăugarea unui incendiu într-un cadru realist cu o clădire, conținutul respectiv trebuie marcat corespunzător.
YouTube spune că va marca automat anumite clipuri, chiar dacă cel care l-a urcat nu a făcut deja asta manual, însă va și pedepsi utilizatorii care nu vor respecta aceste reguli în viitor. Desigur, pentru o „pedeapsă”, trebuie să alegi să ignori acea bifă de mai multe ori.
Cei care urcă clipuri pe YouTube cu bifa de „conținut alterat” activă, vor primi în descrierea clipului o nouă etichetă care atenționează utilizatorii că este vorba despre conținut realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Doar clipurile cu conținut politic sau alt tip de conținut important care folosesc AI vor primi atenționări mai vizibile în interfața YouTube.
Din fericire, cei care realizează clipuri video care sunt modificate prin „efecte speciale”, colorizare, editare video avansată sau alte practici obișnuite în producția video, nu vor trebui să își marcheze clipurile în acest fel. De asemenea, cei care folosesc AI pentru a genera texte, idei sau subtitrări, nu vor trebui să își marcheze conținutul. De asemenea, YouTube spune că dacă acel conținut este clar „nerealist”, nu este necesară marcarea.
YouTube va mai lucra la regulamentul pentru conținut creat cu AI, dar va crea metode prin care să poți cere eliminarea unui clip dacă acesta folosește AI pentru a recrea o persoană reală, care există, pentru a-i imita vocea sau înfățișarea. Aceste proceduri vor fi detaliate mai târziu, însă.