Arabia Saudită va investi 40 de miliarde de dolari în inteligență artificială

Scris de | 20 martie, 2024
Arabia Saudită va investi 40 de miliarde de dolari în inteligență artificială

Guvernul Arabiei Saudite plănuiește să creeze un fond de 40 de miliarde de dolari pentru a investi în inteligența artificială, conform celor de la New York Times, care citează trei surse ce-ar fi fost informate despre acest lucru. Reprezentanții Fondului de Investiții Public (PIF) al Arabiei Saudite au discutat un posibil parteneriat cu firma americană de venture capital Andreessen Horowitz și alți finanțatori în acest sens, în ultimele săptămâni.

Andreessen Horrowitz și guvernatorul PIF Yasir Al-Rumayyan au discutat de asemenea posibilitatea ca o firmă americană să își stabilească un birou în Riad, conform NYT. Oficialii PIF au mai discutat și posibilul rol pe care firma l-ar putea avea și cum ar funcționa un astfel de fond, însă planurile nu sunt încă bătute în cuie. Alte firme sunt așteptate să participe la fondul de inteligență artificială al regatului, așteptat să fie anunțat și inaugurat în cea de-a doua jumătate a lui 2024.

Reprezentanții saudiți au indicat potențialilor parteneri că țara este interesată să susțină o varietate de start-up-uri de tehnologie care operează în domeniul AI-ului, inclusiv producători de cipuri și centre de date mari. PIF și Andreessen Horrowitz nu au comentat încă dezvăluirile celor de la New York Times. Luna trecută, Al-Rumayyan a prezentat Regatul Arabiei Saudite ca un posibil hub pentru activitățile de inteligență artificială din afara Statelor Unite, grație resurselor sale energetice și capacității de finanțare.

Etichete: , , , ,

Sursa: Saudi Arabia plans $40 bln push into artificial intelligence, NYT reports