Națiunile Unite adoptă prima rezoluție la nivel global pentru siguranța inteligenței artificiale

Scris de | 22 martie, 2024
Națiunile Unite adoptă prima rezoluție la nivel global pentru siguranța inteligenței artificiale

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat joi, cu unanimitate, prima rezoluție globală cu privire la inteligența artificială, care încurajează țările membre să ia măsuri pentru a proteja drepturile omului, datele personale ale cetățenilor și să monitorizeze inteligența artificială pentru potențialele riscuri pe care le are. Rezoluția a fost propusă de Statele Unite și co-sponsorizată de China și alte 120 de națiuni, și cere de asemenea politici private mai stricte.

„Astăzi, toți cei 193 de membri ai Adunării Generale a Națiunilor Unite au vorbit cu o singură voce și, împreună, au ales să guverneze inteligența artificială, în loc să o lase pe aceasta să ne guverneze pe noi” a declarat Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield.

Rezoluția se adaugă la o serie de ințiative (multe dintre ele încă foarte permisive) ale guvernelor din jurul lumii care încearcă să „vegheze” asupra dezvoltării inteligenței artificiale. Temerile mari cu privire la aceasta sunt că ar putea să submineze procesele democratice, să facă fraudele mult mai ușoare și să conducă la o pierdere dramatică de locuri de muncă, printre altele. În noiembrie, SUA, Marea Britanie și alte țări ONU au dezvăluit primul acord internațional despre felul în care inteligența artificială poate fi păstrată în siguranță, fără ca răuvoitori să se implice în dezvoltarea sa. Acordul mai cere companiilor să creeze sisteme cu AI care să fie sigure. În acest sens, Europa stă ceva mai bine decât Statele Unite, adoptând deja un acord provizoriu în această lună, cu privire la supravegherea inteligenței artificiale.

Întrebați dacă au întâmpinat opoziție din partea Rusiei și Chinei, membri ai administrației oficiale a ONU au spus că au existat „multe conversații încinse”, însă administrația a căutat să discute cu țările care aveau păreri diferite.

Etichete: , , , ,

Sursa: UN adopts first global artificial intelligence resolution