Un nou avion supersonic de pasageri a fost testat cu succes în SUA

FOTO via Boom Supersonic

Boom Supersonic și-a testat avionul experimental XB-1, completând primul zbor reușit al aeronavei construită din fibră de carbon. Deși încă nu a depășit bariera sunetului, prototipul pregătește terenul pentru un avion de pasageri supersonic eficient din punct de vedere al consumului de combustibil, pe care Boom speră să-l lanseze în viitor.

Cu un motor cu reacție convențional, realizat din materiale compozite din fibră de carbon și un afișaj cu realitate augmentată în cabina pilotului, avionul a decolat de la Mojave Air & Space Port din California vineri.

Prototipul de 19 metri și-a atins obiectivele de testare, atingând o altitudine de 2.170 de metri și o viteză de 439 km/h.

„Am așteptat peste 20 de ani un succesor prietenos cu mediul pentru Concorde și primul zbor al lui XB-1 este un punct de referință major în realizarea viselor mele”, a declarat Mike Bannister, cel care a fost în trecut pilotul șef al Concorde pentru British Airways, într-un comunicat de presă al Boom. „Când am zburat ultima oară cu Concorde în 2003, știam că acest moment va veni. Primul zbor al XB-1 este o realizare semnificativă pentru zborul supersonic sustenabil”.

FOTO via Boom Supersonic

Boom speră să dezvolte avionul său Overture pentru a zbura folosind combustibili de aviație sustenabili (SAF), fabricați din dioxid de carbon reciclat, alge și altele. Overture este în prezent doar un concept; Boom anunță că se așteaptă să aibă locuri pentru 64 până la 80 de pasageri, care să zboare la viteze de Mach 1,7. În 2021, United Airlines și-a declarat intenția de a achiziționa 15 aeronave supersonice de la Boom.