Câinele robot Spot, folosit de trupele SWAT, împușcat în timpul unui conflict în Massachusetts

Un câine robot Spot, fabricat de Boston Dynamics și folosit de poliția din Massachusetts, a fost împușcat în timpul unui conflict care a avut loc în Cape Cod, Massachusetts. Acesta ar fi primul incident în care un astfel de câine robot este împușcat „în timpul programului” și este anunțat ca o dovadă a felului în care mașinăria poate ajuta forțele de ordine în timpul unor astfel de înfruntări cu suspecți înarmați.

Incidentul s-a petrecut la începutul lunii martie, când o echipă SWAT a fost trimisă la o proprietate în care se afla un suspect înarmat, care se baricadase înăuntru. La sosirea ofițerilor, suspectul a început să tragă către aceștia, lucru care i-a făcut să îl pornească pe Spot, alături de doi roboți PackBot 510, pentru a asista în localizarea suspectului înăuntrul locuinței. „Folosirea roboților controlați de la distanță a permis echipei să obțină în siguranță informații cruciale și să cunoască interiorul proprietății și locația suspectului” arată un comunicat al poliției din Massachusetts (MSP), publicat pe Facebook.

Spot, numit Roscoe de către MSP, a fost trimis în subsol de un operator aflat la distanță și „se pregătea să deschidă o ușă când suspectul a apărut brusc dintr-un dormitor, înarmat cu o pușcă”. Acesta l-a doborât apoi pe Roscoe și a încercat să fugă, fără să știe că robotul se poate ridica dacă a fost pus la pământ, lucru pe care l-a și făcut, urmărindu-l apoi pe scări pe suspect. „Când suspectul a realizat că Roscoe se afla pe scări în spatele său, a ridicat pușca în direcția sa. Comunicarea cu robotul s-a pierdut apoi”, se mai arată în anunțul poliției.

Roscoe a fost împușcat de 3 ori de suspect, ceea ce l-a făcut inoperabil. Trupele SWAT au folosit apoi gaz lacrimogen, moment în care suspectul s-a predat fără să mai încerce să tragă. „Introducerea lui Roscoe în locuința suspectului a prevenit nevoia de a folosi trupe umane sau câini și ne-a permis să evităm implicarea acestora într-un schimb de focuri”. Roscoe a fost dus apoi la Boston Dynamics, unde au fost evaluate pagubele și s-a luat decizia păstrării sale pentru mai multe cercetări. Poliția din Massachusetts a primit un alt Spot care să îl înlocuiască.