Americanii se întreabă „de ce mă dor ochii?” după eclipsă

Scris de | 9 aprilie, 2024
Americanii se întreabă „de ce mă dor ochii?” după eclipsă
Foto: Google Trends / Android Central

Eclipsa totală de soare de pe 8 aprilie a acoperit partea continentală a Statelor Unite, iar efectele ei se văd în căutările de pe Google. Majoritatea oamenilor știu că nu ar trebui să te uiți direct la o eclipsă solară, ci să folosești echipament special, precum ochelari pentru eclipsă, însă căutările din Google Trends nu arată neapărat asta.

Căutările pentru „my eyes hurt” (mă dor ochii) au crescut semnificativ începând de la ora 13:00 pe coasta de est a Statelor Unite. Pe la ora 15:20 erau cvadruple față de numerele obișnuite din ultimul an. Pe la acea oră, eclipsa de soare ajungea în America continentală, începând din partea de sud a SUA. Căutări pentru subiecte similare ca „de ce te dor ochii de la eclipsă?” sau „de ce sunt umezi ochii mei?” au crescut și ele după eclipsa de soare.

Căutările vin cel mai probabil ca urmare a unei lipse de înțelegere cu privire la momentele și felurile în care este sigur să privești un astfel de fenomen. Conform NSO (National Solar Observatory), te poți uita direct la soare în timpul unei eclipse solare, fără protecție specială pentru ochi, doar atunci când acesta este acoperit în totalitate. Dacă soarele este vizibil chiar și într-o cantitate foarte mică, acest lucru îți poate răni ochii. De asemenea, acoperirea completă durează foarte puțin timp.

A existat și o problemă cu unele perechi de ochelari de protecție care aveau potențialul de „a nu respecta standardele de siguranță”. Acestea erau vândute pe Amazon, astfel că e foarte posibil să fi fost cumpărate de foarte mulți oameni în zilele dinaintea eclipsei.

Etichete: , , , , ,

Sursa: People won't stop searching 'My eyes hurt' on Google after solar eclipse