Apple, Google, Meta și Amazon, deja vizate de o anchetă a Comisiei Europene pentru încălcarea DMA

Scris de | 26 martie, 2024
Apple, Google, Meta și Amazon, deja vizate de o anchetă a Comisiei Europene pentru încălcarea DMA

Comisia Europeană a anunțat că pornește o anchetă pentru a decide dacă cei mai mari „gatekeepers”, care trebuiau pe 7 martie să se conformeze Digital Markets Act (DMA), au făcut într-adevăr asta. Vizați sunt, desigur, Apple, Alphabet, Amazon și Meta. În cazul în care companiile vor fi declarate „neconforme”, amenzile pot ajunge și la 10% din veniturile anuale globale, iar pentru cea de-a doua ofensă, acestea pot atinge 20%.

Companiile aveau termen pe 7 martie pentru a se conforma complet regulamentului Digital Markets Act din UE

Sunt investigate cinci spețe în care aceste companii ar putea să nu fie conforme cu noul regulament care a intrat în vigoare la începutul lunii. Alphabet, prin subsidiara Google, ar trebui să ofere dezvoltatorilor de pe Google Play Store posibilitatea de a putea trimite utilizatorii în afara magazinului pentru a face plăți prin metode alternative, care ar trebui să fie gratuite. Și Apple este investigată pentru acest lucru, dar și pentru ecranul de alegere al unui browser implicit. Asta pentru că dispozitivele cu iOS vin cu Safari pre-instalat, iar alegerea de browser trebuie făcută la prima accesare a Safari.

Comisia spune că există dubii că implementările regulamentului ar putea fi neconforme, întrucât implică anumite restricții și limitări. De exemplu, dezvoltatorii nu pot comunica liberi despre oferte în afara magazinelor și nu pot încheia „contracte” cu utilizatorii fără a fi taxați în continuare de cele două companii. În cazul browser-ului implicit pe iOS, ecranul de alegere ar putea fi neconform, întrucât ar încuraja păstrarea Safari.

Compania Alphabet este însă investigată și pentru listarea serviciilor sale proprii mai sus în căutări decât cele ale concurenței. Aici este vorba despre căutări pentru produse și servicii, fiind listate, de obicei, mai sus în listă rezultate din Google Shopping, Google Flights sau Google Hotels, în locul altor servicii online concurente.

Nici Meta nu scapă de anchetă, compania fiind acuzată că alegerea între a plăti un abonament lunar pentru promisiunea de a nu colecta date și a folosi serviciul gratuit în continuare, cu colectare de date, nu este una care oferă o alternativă reală. Desigur, aceasta este doar o premisă de la care pornește investigația, și nu concluzia. Rămâne de văzut dacă Meta încalcă sau nu regulamentul DMA.

Amenzile ar putea fi imense

Amazon și Apple sunt subiectul altor două investigații ale Comisiei Europene. Amazon pentru că își împinge propriile produse pe magazinul său online în recomandări și căutări, iar Apple pentru că impune taxe extra pentru magazine de aplicații alternative. Ambele ar putea să încalce Articolul 6 din DMA, aliniatul 5 în cazul Amazon și aliniatul 4 în cazul Apple.

Comisia și-a impus un termen de 12 luni pentru finalizarea anchetelor și spune că va anunța companiile despre concluziile preliminarii și măsurile pe care le consideră necesare înainte de a da un verdict. Comisia avertizează că amenzile de 10 și 20% din veniturile globale sunt reale, iar cei care vor încălca sistematic aceste măsuri prevăzute în DMA ar putea fi obligați să vândă afacerea sau părți din ea, sau poate chiar bloca compania din a cumpăra alte servicii din domeniul în care activează în aceste moduri.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , ,

Sursa: Comisia Europeană